Legioleasers willen toch naar de rechter

Door onze redactie economie

ARNHEM - De vereniging Payback, die de belangen van gedupeerden van aandelenleaseplannen behartigt, gaat Legiolease - moeder Dexia voor de rechter slepen. De Dexia Bank heeft bijna 100.000 gedupeerden van de winstverdriedubbelaar van Legiolease en soortgelijke aandelenplannen een vervolgplan verkocht waarmee ze hun verliezen kunnen goedmaken. Maar die plannen zijn afgesloten onder de voorwaarde dat zij afzien van gerechtelijke stappen tegen Dexia. Payback wil dat die voorwaarde wordt geschrapt.

Tienduizenden kochten met geleend geld aandelen, die door de beurskrach na afloop van het contract weinig waard bleken. Vooral bij de zogenoemde winstverdriedubbelaar loopt de restschuld in de papieren. In ruil voor het afzien van gerechtelijke stappen bood Dexia Bank de gedupeerde klanten een soepele regeling. Bijna 100.000 klanten hebben die geaccepteerd.

Maar woordvoerder P. Koremans van Payback vindt het ongehoord dat Dexia de gedupeerden daarmee de gang naar de rechter ontneemt. "Heel veel mensen hebben een vervolgoverenkomst getekend omdat ze geen andere keuze hadden. Ze zaten soms met tienduizenden euro's schuld die ze op geen enkele andere manier konden betalen. Dan is het ontzettend gemeen om de voorwaarde te stellen dat ze afzien van de mogelijkheid om hun recht te halen" Payback wil nu de contractbepaling dat mensen afzien van juridische stappen, in een reeks proefprocessen gaan aanvechten. "Dexia zou toch beter moeten weten. De bank is door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de vingers getikt omdat ze onoirbare verkoopmethoden heeft gebruikt. Telefonische verkopers van Dexia hebben ons verteld dat ze mensen keihard voor de gek moesten houden. Dat ze moesten zeggen dat ze een spaarplan verkochten en geen plan waaraan grote risico's zaten omdat de mensen aandelen kochten".

Woordvoerder R. Okhuijzen van de Dexia Bank verwerpt de aantijgingen van Koremans. Dexia is de klanten volgens hem keurig tegemoet gekomen. Hij ziet een eventueel proces tegen het afzien van gerechtelijke stappen met vertrouwen tegemoet.

Behalve Payback behartigen nog twee organisaties de belangen van gedupeerde aandelenleasers. Die hebben geen regeling met Dexia getroffen.

Copyright © 2004 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden