Belegger krijgt alles terug van Dexia
 
Leeuwarder Courant 6 februari 2007
 
LEEUWARDEN  -  Een inwoner van Emmercompascuum krijgt het geld terug, dat hij in 2000 in vijf aandelenleasecontracten met verzekeraar Dexia  heeft gestoken. Bovendien krijgt hij rente, advocaatkosten en immateriŽle schade vergoed.De kantonrechter in Amsterdam vernietigde onlangs alle overeenkomsten.
Het vonnis is zeer bijzonder, zegt de advocaat van de man, de Leeuwarder Oscar van Oorschot. Het gebeurt maar heel zelden dat overeenkomsten volledig worden vernietigd. Meestal bepaalt de rechter dat gedupeerde beleggers alleen de restschuld vergoed krijgen en de inleg (vaak vele duizenden euro's) kwijt zijn.
De destijds 53-jarige man uit Emmercompascuum, die weinig opleiding had gehad, wilde graag een appeltje voor de dorst bij zijn pensioen. Op een dag ging hij een verplichting aan van Ä 231.000 met Dexia. Dat betekende dat hij van zijn bescheiden inkomen van Ä 1303 gedurende 240 maanden elke maand Ä 813 zou moeten betalen aan Dexia.
Volgens Van Oorschot was er overduidelijk sprake van dwaling. Dat betekent dat erbij het sluiten van contracten een onjuiste voorstelling van zaken was en dat bij een juiste voorstelling  het contract niet gesloten zou zijn.
De kantonrechter geeft Van Oorschot hierin gelijk. Het aangaan van de overeenkomst was "volstrekt onverantwoord". Er moet vanuit gegaan worden, aldus de kantonrechter, dat de man de overeenkomst nooit was aangegaan als de risico's aan hem bekend gemaakt waren. Volgens het vonnis hoeft er niet verder geprocedeerd te worden om te bepalen welk bedrag Dexia moet terugbetalen. Van Oorschot kan namens zijn cliŽnt een becijfering overleggen.
"Ik heb met scherp geschoten en goed gemikt.", zegt Van Oorschot. Anders dan andere advocaten overlegde hij de extreme verplichtingen die zijn cliŽnt aanging. Veel advocaten proberen de rechter ervan te overtuigen dat Dexia niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht door onvoldoende te  wijzen op de risico's van beleggen met geleend geld.
 
(c) 2007 Leeuwarder Courant