Fraudejager Biemond terug naar advocatuur
 
Het Financieele Dagblad 6 februari 2007
 
GERBEN VAN DER MAREL
 
AMSTERDAM - Officier van justitie Hendrik Jan Biemond keert terug als advocaat bij Allen & Overy en wordt partner bij dit kantoor. Als officier kreeg hij vooral bekendheid door de Ahold-zaak vorig jaar.
 
Zijn vertrek is een tegenslag voor het functioneel parket dat gespecialiseerd is in de bestrijding van financiŽle fraude. Biemond staat bekend als de belangrijkste expert van het Openbaar Ministerie (OM) op dit terrein.
 
Hoofdofficier Renť Craemer van het fraudeparket zegt 'met pijn in zijn hart' afscheid te nemen van de officier 'omdat hij veel heeft betekend voor de bestrijding van fraude op de financiŽle markten'. 'Het is natuurlijk een verlies voor ons. Maar we kunnen het opvangen.'
 
Craemer zoekt drie nieuwe specialisten voor de afdeling waar Biemond werkte. Het parket trok vorig jaar al Robert Hein Broekhuijsen aan, die overstapte van advocatenkantoor DLA. Verder heeft Wim Bollen van accountant Deloitte het parket onlangs versterkt.
 
In de Ahold-zaak daagde het OM voor het eerst een aantal bestuurders van een AEX-fonds voor de strafrechter wegens fraude. De voormalige top van het supermarktconcern werd veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de accountant. Maar de opgelegde straf viel met boetes en voorwaardelijke celstraffen veel lager uit dan door Biemond geŽist.
 
Biemond was sinds april teamleider van de Amsterdamse fraudeafdeling van het functioneel parket. Vijf jaar geleden maakte hij als advocaat die fraudeverdachten bijstond, bij Allen & Overy, de opvallende keuze om officier te worden.
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad