Donderdag 5 november 2009
 
Onbekende hypotheekadviseur die DSB-kat de bel aanbond, werd via 'Radar' en 'Nova'de bekenste van land
 
WIE IS TOCH DIE JELLE HENDRICKX?
 
Door: Rien Floris
 
Wognum - Een schokshouderende brombeer.Hij bromt direct deskundig in de microfoon van 'Radar' tot 'Nova'.
Jelle Hendrickx, de hypotheekadviseur die de DSB-kat de bel aanbond, maar wie is hij?
Jelle Hendrickx en zijn bedrijf FC&S zijn in de omgeving van Nijmegen waar hij is gevestigd grote onbekenden. De accountant, hypotheekadviseur en de makelaar zeggen allemaal hetzelfde: 'nooit van gehoord'.
We duiken in dossiers en registers. Een spoor leidt naar een failliet bedrijf. Volgens anonieme reacties op internet heeft Hendrickx zelf 'dikke koopsompolissen' en 'woonlastenbeschermers' verkocht, zo meldt ene Bastiaan S op het forum bij lakemanleed. Op zijn 'eigen' forum van DSBramp beweert iemand dat hij nu lekker verdient aan het oversluiten van hypotheken.
 
Zeiljacht
Tijd om Jelle op te zoeken. Hij woont in het Duitse Kleve, maar we spreken af in zijn Nederlandse 'pied á terre'.
In dit geval een zeiljacht. De bavaria47 cruiser 'katersport' in marina Muiderzand. Kost volgens de catalogus een slordige 180.000 euro, al vond Hendrickx dat wel meevallen, zegt hij aan boord. Jelle Hendrickx kent de aantijgingen. "Laat ze maar zien: de probleemhypotheken die ik zou hebben verkocht. Niemand die dat kan." Hij telefoneert even met de 'zwartmaker' op de website van DSBramp. Jelle in de telefoon: "ik zie geen onderbouwing van de uitspraken die jij daar doet. Je blijft mensen beschadigen. Je roept dat ik enorme partijen hypotheken aan het oversluiten ben en daar veel geld mee verdien. Ik wil graag concrete getallen waarop je je uitspraken die jij daar doet." Het blijft nagenoeg stil aan de andere kant. Jelle spreekt af met de man af. Hij laat niet met zich sollen. Drs.Jelle Joseph Paul Hendrickx werd op 20 juni 1971 te Zeist geboren. Hij studeerde op 29 augustus 1997 af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In zijn studententijd rijdt hij op vrachtwagens. Daarna gaat hij aan de slag bij Buhrmann en later bij IT-bedrijf Teleplan.
 
Kleve
Nederland heeft hij inmiddels als woonomgeving achter zich gelaten. Hij rijdt in een auto met Duits nummerbord uit Kleve. Bewoont er een groot huis met mevrouw Hendrickx. Die blijkt van duitse afkomst en docente Nederlands en Engels op het Gymnasium in Kleve.
Zijn Nederlandse bedrijf FC&S zit 60 kilometer verderop in Druten bij Nijmegen.
FC&S propageert wonen in Duitsland, waar dat lekker goedkoop is voor grensstreekbewoners. FC&S in Druten heeft een ‘aantekening” van de Autoriteiten Financiële Markten. Als het bedrijf groter wil groeien dan zes werknemers, moet het te biecht bij de AFM. AFM-woordvoerster Imme de Roo zegt dat de aantekening duidt op iemand die te weinig leidinggevende ervaring heeft.
Jelle Hendrickx is geregistreerd als erkend hypotheekadviseur. Alleen staat er bij ‘werkgever onbekend’. "Namens welk bedrijf bemoeit hij zich dan met die hypotheken?”, vraagt een Alkmaarse hypotheekcollega zich af. Bart de Nie, directeur van de stichting erkenningsregeling hypotheekadviseurs vindt, het niet zo vreemd. "Dat komt vaker voor. Hendrickx heeft zich op de problemen gestort en wordt groot gemaakt door degene die er aandacht aan besteden.”
Voor het bedrijf FC&S bestond er een FCS groep die –oh wonder - ook in Druten was gevestigd. De FCS Groep was aanvankelijk van Ramses Kres en heette Kres Advies. Hendrickx werd op 12 februari 2007 bestuurder. Met de 18.000 euro aan aandelen van Flex Com Solutions (met dat hypotheekadviesbedrijf begon Jelle in 2003) wordt de naam een week later in FCS Groep Financiële Consultatie en service. Werkte onder meer als intermediar voor de ING.
De website is nog in de lucht, maar de telefoon is afgesloten. Want de FCS Groep is failliet. Curator Thijs van der Meeren vindt in de boedel anderhalve stoel, een tafel, en een laptop. De spullen worden samen met de website en de naam voor 3001 euro verkocht. De Curator verwijst ondanks een aanhoudende serie telefoontjes via zijn secretaresse naar de verslagen van zijn kantoor. Daar valt te lezen dat vóór de FCS Groep failliet ging, Hendrickx uit de zaak stapte. Dat was 14 april 2008, hij geeft de aandelen(18.000 euro) voor niks aan het bedrijf. "Maar dat wil niet zeggen dat je bij een faillissement buiten schot blijft", zegt een DSB-ingevoerde die onderzoek deed naar Hendrickx die voor de Wognumse bank ook uit de lucht kwam vallen. Alles wat ik negatief of positief verklaar over meneer Hendrickx kan daarop van invloed zijn.” Een Noord-Hollandse accountant die de jaarstukken van de FCS Groep in kijkt,zegt er over: "Ik zou zelf noch de accountant noch een aandeelhouder van deze tent willen zijn, ook niet gratis.” De jaarrekening 2007 van Hendrickx huidige FC&S krijgt van de accountant overigens ook een dikke onvoldoende. "Het stelt allemaal niets voor en de jaarrekening deugt niet, want balansposten ontbreken”.
Tijd voor weerwoord. Aan boord van de Katersport start Jelle Hendrickx de laptop. Hij verwachtte de vraag over het faillissement al. "Het ziet er uit alsof het mijn ‘onemanshow’ is maar ik ben niet helemaal alleen. Voor 4 minuten uitzending Radar zit 2,5 uur advocaatgesprekken: wat gaan we zeggen. Dus ik wist ook dat die vraag over het faillissement ooit zou komen.” Hij leest een memo voor aan de curator van de FCS Groep waaruit blijkt dat hij een bedrag van 30.0000 euro in de boedel gaat storten om het faillissement op te heffen. "Dat is geen schuldbekentenis. Mijn juridisch adviseur zegt dat ik het niet moet doen.” Hendrickx wil van het gezeur af en niet worden achtervolgd door het faillissement. "Na vijf maanden was ik al uit dat bedrijf wegens verschil van inzicht. Je kunt je een keer vergissen. Voor het failliet ging, maakte het winst en had een goed eigen vermogen. Je licht je hielen en het bedrijf valt in elkaar. Ik ga dat uitzoeken.” Nog even over zijn bedrijf FC&S waar hij uit gaat stappen om voorzitter te worden van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. "We hebben een stabiele portefeuille van enkele honderden miljoenen in de markt staan. Daar hoor ik geen problemen over. Wij doen niet aan overwaardeconstructies en hebben hele simpele producten die mensen snappen. Zo zou je de hele hypotheekmarkt moeten gaan inrichten.” Op korte termijn levert Hendrickx zijn aandelen van FC&S in. "Ik ga de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken professionaliseren.” Maar de stichting zal de voorzitter wel een salaris moeten geven. "Ik ben niet onbemiddeld, maar zeker geen miljonair. Ik moet wel kunnen leven en hierdoor niet zelf kopje onder gaan. Mijn vrouw heeft een goede baan en we hebben weinig schulden.” De stichting vraagt mensen die zich aanmelden een bijdrage van 75 euro. "Ik neem mijn vergunning als erkend hypotheekadviseur mee zodat de stichting adviezen kan geven. Als wij voor iemand met de bank tot een schikking komen, dan komt er aan factuur. Maar die is betaalbaar voor een gedupeerde. Misschien moeten we ook zoeken naar fondsen.”
 
WEG BIJ HYPOTHEEKLEED
 
De Stichting Hypotheekleed schermde als eerste met hendrickx als financieel adviseur.
Bert Oude Middendorp van Hypotheekleed: "Toen hypotheekleed ‘in de picture’ kwam, wilde ‘Nova’ mensen met concrete pijnlijke zaken. Via Hypotheekpas kwamen we bij Hendrickx die DSB zaken op de plank had.” Hendrickx raakte uit de stichting omdat hij individuele claims wilde indienen bij DSB en Hypotheekleed koos voor de collectieve claim.
“We kregen plat gezegd ruzie. Toen hebben we Pieter Lakeman naar voren geschoven.”
Hendrickx richtte zijn eigen Steunfonds Probleemhypotheken op. Hij verzamelt al enige tijd de DSB-dossiers bij financiële tussenpersonen in het land. Plaatste zelfs advertenties op zoek naar DSB-gedupeerden. Pieter Lijesen van Hypotheekpas: "Hij heeft zijn nek uitgestoken. In het begin kost dat geld, maar als het op procederen aankomt, worden de kosten voor de adviseur meegenomen in de uitspraak van de rechter.Dan doet Jelle er een factuur bij.”
 
Copyright © 2009 Haarlems Dagblad