Website over onderzoek beleggingspolissen
Van onze verslaggever Douwe Douwes
 
DEN HAAG - De Ombudsman FinanciŽle Dienstverlening gaat een lijst publiceren met alle financiŽle producten die worden betrokken bij het onderzoek naar beleggingspolissen. De website met de lijst gaat kort na Pasen in de lucht. Consumenten kunnen zo controleren of zij voor een eventuele algemene schikking in aanmerking komen.
 
Vorig jaar kwam een onderzoek van de financiŽle toezichthouder AFM naar buiten, waaruit bleek dat vier verzekeraars extreem hoge vergoedingen doorberekenden bij beleggingspolissen. Deze vergoedingen lopen in bepaalde gevallen op tot 40 procent van het ingelegde geld. Nederlanders hebben gezamenlijk ongeveer 6,5 miljoen van deze producten, die vaak in combinatie met hypotheken worden verkocht. In reactie werden diverse stichtingen opgericht van consumenten die zich gedupeerd voelden.
 
Begin maart kondigde Bos aan dat hij een alomvattend feitenonderzoek naar deze Ďwoekerpolissení gaat doen. Het gaat om ongeveer duizend verschillende producten. Op die manier hoeft niet iedereen voor zichzelf te bepalen of zijn product al dan niet deugt. De bedoeling is te komen tot een algemene schadevergoedingsregeling per groep soortgelijke producten. Dat moet de Ombudsman gaan regelen.
 
De Tweede Kamer, die vandaag met minister Bos van FinanciŽn over beleggingspolissen sprak, is nog niet gerust op de afhandeling van de beleggingspolissen. Het onderzoek gaat eind mei van start, en Bos verwacht dat de uitkomsten tegen het einde van het jaar bekend worden. Dat is de Kamer veel te laat.
 
Bovendien vrezen de Kamerleden dat consumenten die naar de rechter stappen de afhandeling via de Ombudsman in de wielen rijden. De stichting Woekerpolis heeft al aangekondigd niet aan de algemene regeling mee te doen, en direct naar de rechter te gaan.
 
(c) de Volkskrant