Koos van Gemert boegbeeld van juristencollectief Leaseproces
 
Eindhovens Dagblad 5 april 2006
 
Door RIK ELFRINK
 
GEMERT - Koos van Gemert is het nieuwe boegbeeld van Leaseproces, een Amsterdams juristencollectief dat Dexia-gedupeerden afraadt in te stemmen met de Duisenberg-regeling. Van Gemert won vorig jaar een rechtszaak tegen de Belgische bankverzekeraar.
De Gemertenaar had in de maanden voor het proces geweigerd in te stemmen met het schikkingsvoorstel van Dexia, gebaseerd op onderhandelingen tussen Dexia, belangenverenigingen en wijlen Wim Duisenberg. Daarmee zou hij naar zijn mening een te klein deel van zijn inleg en restschuld aan Dexia teruggekregen hebben.
 
Leaseproces heeft Van Gemert ingezet om mensen over de streep te trekken om te blijven procederen tegen Dexia. Van Gemert ging de afgelopen jaren flink het schip in met zijn 'Winstverdriedubbelaars' en 'Rendementroulettes'. Vanaf 1996 sloot hij een kleine dertig contracten af die uitmondden in een verlies van tienduizenden euro's. Vorig jaar bepaalde de rechter dat hij een deel daarvan moet terugkrijgen.
 
No cure no pay
 
Onomstreden is de werkwijze van Leaseproces bepaald niet. Achter het initiatief zit het bedrijf Van Dijk & Co, dat volgens eigen zeggen gespecialiseerd is in procedures op basis van het principe: no cure, no pay. Een aantal andere belangenverenigingen voor slachtoffers van aandelenlease raadt gedupeerden juist aan wl in te stemmen met de Duisenberg-regeling. "In juridische termen is het accepteren van de Duisenberg-regeling een schikking", zegt woordvoerder Harmen Geers van de Stichting Leaseverlies. "Daarna kun je niet meer naar de rechter. Wij vinden de Duisenberg-regeling acceptabel voor gedupeerden. Schulden worden op een eerlijke manier gedeeld. Iedereen mag daar anders over denken, maar de discussie moet wel zuiver worden gevoerd."
 
Geers benadrukt dat Dexia-gedupeerden moeten uitkijken voor 'gouden bergen'. "De verkopers van het product Legio Lease beloofden van alles. Bedrijven die mensen aanraden niet in te stemmen met de Duisenberg-regeling doen dat in veel gevallen ook. Trap er niet opnieuw in, zou ik tegen mensen willen zeggen."
 
Bij navraag blijkt Koos van Gemert overigens nog niet al zijn geld terug te hebben gehad. Nadat hij vorig jaar een rechtszaak won, is het nog afwachten wat de rechter over zijn andere contracten zegt. Volgens Van Gemert en zijn advocaat komt dat allemaal wel goed. "Bij alle contracten speelt hetzelfde probleem. Dus voor mij staat vast dat ik alles terugkrijg." Volgens Leaseverlies-woordvoerder Geers valt dat nog te bezien. "Een uitspraak van de rechter is altijd onzeker. Een schikking niet. Daarbij doen twee partijen water bij de wijn en ben je juist van alle onzekerheid af."
 
Leaseproces kreeg eerder deze week een forse domper te verwerken. Het bedrijf bracht 24 dagvaardingen aan voor in totaal meer dan 1000 eisers. De rechter bepaalde dat iedere eiser afzonderlijk griffierecht is verschuldigd. Daarmee lopen de kosten van rechtszaken tegen Dexia veel hoger op dan oorspronkelijk gepland. Leaseproces gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.
 
Copyright 2006 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden