Spaar Select: individu 'is gif voor organisatie'
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM -
Financieel adviesbureau Spaar Select houdt er een harde cultuur op na, zo blijkt uit het 'Handboek voor de Vestigingsmanager'. De versie van 28 februari 2002 is volgens de klokkenluider die deze bezorgde bij de Volkskrant, 'een milde versie van eerdere handboeken'. Enkele citaten:
 
'Iemand die niet uit de verf komt, zal vroeg of laat in een ''rotte appel'' veranderen die de hele ''mand'' kan aansteken. (. . .) Op die manier kan één persoon een infectie vormen voor de totale mentaliteit op kantoor.' (Over niet-loyale adviseurs).
 
'Een voorbeeld van het niet volgen van het profiel, met inmiddels al vele teleurstellende resultaten, is het aannemen van vrouwelijke accountmanagers. (. . .) Het is voor veel vrouwen niet mogelijk om te overleven in de mannencultuur van Spaar Select. Dat wordt regelmatig onderschat. De vestigingsmanager gaat veel tijd en energie in de betreffende vrouwelijke accountmanager investeren, die hij ook in andere managers had kunnen steken. (Over vrouwen in de leiding.)
 
'Discipline is een onderdeel van het Concept van Spaar Select. (. . .) Discipline is op te splitsen in zelfdiscipline en externe discipline. (. . .) Leiders beschikken altijd over veel zelfdiscipline . Externe discipline daarentegen is de discipline die wordt opgelegd van buitenaf, vaak in de vorm van regels . De vestigingsmanager dient over beide vormen te beschikken.' (Over discipline bij de manager.)
 
'Het individueel denken is gif voor een organisatie. Emoties dienen daarbij te worden uitgeschakeld. Op het moment dat het doorselecteren (ontslaan, red.) van een medewerker de organisatie dient, kan het nog zo zielig zijn, maar is het de enige juiste oplossing.' (Over werknemers).
 
'Vaak wordt het als ''zielig'' gezien om een accountmanager die niet het maximale uit zijn klanten haalt en dus een te lage omzet genereert, te ontslaan. Feitelijk is het juist andersom. Wanneer je de manager niet ontslaat, is dat juist zielig.' (Over financieel adviseurs en hun klanten.)
 
'Hij kan dan beter een gesubsidieerde sociale werkplaats gaan opzetten in plaats van Spaar Select naar de vernieling helpen.' (Over falende verkopers.)
 
© de Volkskrant