Geen vergoeding gedupeerden Ahold
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
Algemeen Dagblad 5 januari 2007
 
DEN HAAG - Tienduizenden Nederlanders dreigen geen schadevergoeding te krijgen in de grote Ahold-fraudezaak.
 
Zij zouden fouten hebben gemaakt bij het invullen van de formulieren. De verbeterde papieren moeten formeel uiterlijk op 8 januari in de VS zijn.
 
,,Het gaat niet goed met de Ahold- claims. Duizenden formulieren zijn teruggestuurd,'' bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken die samen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de claimactie heeft geco÷rdineerd.
 
Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries gaat het om circa tien- tot twintigduizend formulieren. ,,We zijn hard aan het werk de problemen op te lossen. De mensen krijgen wel een kans de fouten te herstellen.''
 
Midden vorig jaar stuurden liefst 179.000 Nederlanders hun Ahold- claim in, een record. Ze maken aanspraak op de schikking van bijna een miljard euro die Ahold beschikbaar heeft gesteld na onderhandelingen met de VEB. Veel aandeelhouders zagen hun aandelen dramatisch in waarde dalen na de onthullingen over de Ahold-boekhoudfraude in 2002. Per persoon kunnen de gedupeerden gemiddeld 618 euro terugkrijgen. Volgens de VEB worden de claims teruggestuurd wegens verkeerde gegevens of het ontbreken van een handtekening of fiscaal nummer.
 
Ook accepteert de claimverwerker in de VS soms de meegeleverde bewijsstukken van een Nederlandse bank niet wegens het ontbreken van een logo. Wie een onjuist aantal aandelen heeft opgegeven, krijgt het formulier ook terug.
 
De Vries baalt ervan dat veel claims net voor de kerstvakantie zijn teruggestuurd: ,,Dat is de tweede keer dat dat gebeurt in een vakantieperiode. De deadline van 8 januari blijft formeel staan, maar de mensen krijgen daarna nog een herinnering voor het insturen van een verbeterd formulier"
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad