´CLAIMEN IN VERBAND MET AANDELENLEASE NOG LASTIGER´

Kopstukken Spaar Select bouwen aan nieuwe keten

door RIEN MEIJER

AMSTERDAM, woensdag
       Twee kopstukken van Spaar Select bouwen achter de schermen aan een nieuwe financiële adviesketen. Spaar Select, de belangrijkste verkooporganisatie van de omstreden aandelenleaseproducten van Dexia, probeert al enige tijd zo geruisloos mogelijk van de kaart te verdwijnen.
Van de ooit 32 verkoopkantoren zijn er na tal van faillissementen onder een andere naam inmiddels nog maar twee over. En het hoofdkantoor in Tilburg biedt tevens onderdak aan de nieuwe keten, Marq.
        Volgens Piet Koremans van Vereniging Payback, die gedupeerde aandelenleasebezitters bijstaat, is het een kwestie van (weinig) tijd voor de twee resterende kantoren en uiteindelijk ook het hoofdkantoor van Spaar Select failliet gaan. Dat betekent dat de volgens Koremans tienduizenden mensen die door verkeerde adviezen van Spaar Select-verkopers het schip in zijn gegaan, hun schade niet meer kunnen verhalen op de adviesketen.
       Een faillissement van de holding - die zijn bekendheid vooral dankt aan het sponsoren van de inmiddels opgeheven schaatsploeg met Gianni Romme en Marianne Timmer - betekent ook een tegenvaller voor de curatoren van de lokale kantoren. "Dan zou er wel een hoop veranderen", zegt curator Arjen Huisman van advocatenkantoor Daniëls, Dijkman & Huisman in Enschede. "Nu kunnen we vorderingen nog tamelijk eenvoudig bij de holding neerleggen - niet dat ik trouwens heb gehoord dat die ooit wel eens wat betaald heeft - maar dan zullen we het een stapje hoger moeten zoeken. Dan moeten we kijken of er redenen zijn om bestuurders aansprakelijk te stellen."
       De mogelijkheden verhaal te halen bij Spaar Select werden begin dit jaar toch al flink beperkt. Een kleine 40 dochterbedrijven gingen failliet na kort tevoren te zijn omgedoopt in Findi - dat laatste officieel om 'onrust onder het personeel te voorkomen'. Echter tevergeefs. Kort voor deze 'sterfhuisoperatie' was er volgens de verbolgen Koremans van Payback sprake van "gigantische dividenduitkeringen", waarbij de top zijn zakken flink zou hebben gevuld.
       Recentelijk vielen ook de lokale vestigingen in Leiden, Axel en Tilburg om. "Al deze kantoren kampten met een negatief eigen vermogen en zagen bovendien vele claims van klanten boven zich hangen", aldus een goed ingevoerde bron. "Als de claims van alle leaseklanten worden toegewezen, valt Spaar Select om", verzuchtte financieel directeur Hubert Baardemans al eerder in deze krant.
       Ook Spaar Select België ging recent op de fles, zij het dat deze organisatie behalve eigenaar Harry Sistermans niets van doen had met de Nederlandse onderneming. Verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in België was Robrecht van den Broek. 

       Naar nu aan het licht is gekomen, wordt vanuit het Spaar Select-hoofdkwartier in Tilburg met grotendeels dezelfde mensen een nieuwe keten uit de grond gestampt onder de naam Marq. In het kantoor in Zwolle wordt de telefoon al met de nieuwe naam opgenomen. "Marq is een volledig nieuw bedrijf en heeft alle diensten, de volledige portefeuille en gelukkig ook  bijna alle mensen van Spaar Select overgenomen", verklaart een medewerkster in Zwolle. Klanten merken volgens haar niets van deze verandering. Vragen over de mensen achter Marq verwijst zij door naar Tilburg. Een antwoord blijft uit.
       Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt evenwel dat achter Marq (of marQ) de bedrijven M-Distributie en Jonkheer Holding schuilgaan, allemaal gevestigd op hetzelfde adres in Tilburg. Enig bestuurslid van Jonkheer is Robrecht van den Broek. De grote man achter de schermen zou Harry Sistermans zijn, bevestigt een bron die nauw bij de operatie betrokken was. Sistermans werd begin dit jaar eigenaar van Spaar Select, nadat hij oprichter en mede-aandeelhouder Jan Willem van Dijk had uitgekocht.
       Spaar Select raakte in 2002 in acute geldproblemen doordat de vraag naar producten als lijfrentes en koopsompolissen bijna volledig opdroogde. Een miljoenen kostend nieuw hoofdkantoor werd na een slepend proces afgestoten. Ook alle negatieve publiciteit over de rol van Spaar Select in de advisering van aandelenleaseproducten speelde de keten parten. Met 50.000 klanten was Spaar Select veruit de grootste verkoper van Dexia's aandelenleaseproducten. Enkele duizenden klanten sloten via Spaar Select een extra hypotheek om met de overwaarde van hun huis een aandelenleaseconstructie te kunnen aangaan, een zeer risicovolle constructie.
       Toen de aandelenkoersen inzakten, waren de woonlasten voor velen niet meer op te brengen. Diverse klanten spanden rechtszaken aan tegen zowel Dexia als Spaar Select. Gewonnen zaken, zoals die tegen Spaar Select Roermond, leidden echter zelden of nooit tot schadevergoeding, aangezien de betreffende vestiging tot het failliete deel van de organisatie behoorde.

De Telegraaf 4 augustus 2004