Beleggers hopen op duidelijkheid aandelenlease
 
AMSTERDAM (AFN) -  Beleggers die gedupeerd zijn in de aandelenlease-affaire hopen dat de Hoge Raad vrijdag vooral duidelijkheid zal geven. Over in welke mate de zorgplicht geschonden is, en over de verantwoordelijkheid van zowel banken als beleggers.
 
De Hoge Raad spreekt zich vrijdag uit over drie grote zaken over omstreden effectenlease. Het gaat over uitspraken die gerechtshoven in Arnhem en Amsterdam hebben gedaan in zaken tegen de Belgisch-Franse bank Dexia, Levob en Aegon.
“We hopen op duidelijkheid, zodat rechtbanken en gerechtshoven daarna landelijk tot dezelfde uitspraken gaan komen en niet alleen deze drie, maar ook andere banken en ondernemingen zich moeten conformeren”, aldus voorzitter Piet Koremans van de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL). Bij PAL hebben zich ongeveer negenduizend beleggers aangesloten.
 
Wachten
 
De gewraakte aandelenleaseproducten werden eind jaren negentig door onder meer Dexia in de markt gezet. Beleggers konden met geleend geld aandelen kopen en die aandelen gebruiken als onderpand voor de lening. Doordat het beursklimaat verslechterde, kwamen honderdduizenden mensen met grote schulden te zitten.
Sinds 2002 wordt geprocedeerd. “Deze mensen wachten al ruim zes jaar”, zegt Koremans. “Met de uitspraak van de Hoge Raad weten mensen in de toekomst hopelijk sneller waar ze aan toe zijn.” De uitspraak is volgens PAL van direct belang voor zo’n 140.000 mensen met producten bij Dexia (circa 20.000), Levob (ongeveer 20.000) en Aegon (ruim 100.000).
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.