Fikse tegenvaller voor Stichting Leaseproces
 
door RIEN MEIJER
 
AMSTERDAM - Stichting Leaseproces, die namens gedupeerde leasebeleggers procedeert tegen aanbieders als Dexia Bank Nederland, is voor de Amsterdamse rechtbank tegen een flinke tegenvaller aangelopen. De stichting, die druk aan de weg timmert met advertenties en tv-spotjes, moet niet per dagvaarding maar per éíser €196 aan griffierecht afdragen.
        Dat heeft Herman van der Meer, voorzitter van de sector kanton in Amsterdam, eind vorige maand bepaald. Het gaat daarbij om grote aantallen: onlangs nog bracht Leaseproces 24 dagvaardingen aan voor in totaal meer dan 1000 eisers. De uitspraak betekent voor de stichting dus een negatief verschil tussen ruim €4700 en bijna €200.000. Geld dat volgens Van der Meer overigens direct de schatkist van minister Zalm (Financiën) invloeit. "Je mag wel met veel eisers één procedure starten, maar alleen als je allemaal hetzelfde wilt en voor iedereen hetzelfde geldt", verklaart de kantonrechter.
       Leaseproces overweegt in hoger beroep te gaan. In de procedures zal de stichting van oud-advocaat Ger van Dijk zich nu "in eerste instantie gaan beperken tot identieke argumenten". Daarmee wordt gedoeld op het ontbreken van de handtekening van de partner van gedupeerden en het argument dat Dexia niet over de vereiste vergunning beschikte. Mocht dit door de rechtbank niet gehonoreerd worden, kunnen de individuele argumenten alsnog aangevoerd worden. "In dat geval zullen zij dan wel ieder de €196 aan griffierechten moeten voldoen." Beleggers die zich op geen van beide argumenten kunnen beroepen, draaien daar sowieso voor op.
       De stichting rekent zijn klanten een bijdrage van €125 en daarna - afhankelijk van de rechterlijke uitspraak - een percentage van het eventueel door de bank terug te betalen bedrag. In een eerder stadium bundelde Leaseverlies de zaken van een kleine 700 eisers al tot 16 dagvaardingen.


Van der Meer maande de stichting ook de rechtbank "zo tijdig mogelijk" te informeren als er nog meer (soortgelijke) zaken zullen worden aangebracht. "Zoals ik bekend veronderstel wordt de kantonsector van de rechtbank Amsterdam geconfronteerd met een zeer grote instroom van Dexiazaken", schrijft hij in de uitspraak. Dit vanwege het feit dat Dexia Bank Nederland in Amsterdam gevestigd is.
       Bij de rechtbank bestaat hier "enige zorg over", zegt Van der Meer. "Met de Dexiazaken die nu al lopen zijn zestig rechtersjaren gemoeid, terwijl we in Amsterdam nog geen dertig kantonrechters hebben. En er kunnen nog wel duizenden of zelfs tienduizenden zaken bij komen."
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.