Miljardenstrop voor verzekeraars
 
Compensatie woekerpolis
 
door Theo Besteman en Bart Mos
 
DEN HAAG, dinsdag
       Verzekeringsmaatschappijen moeten de krankzinnig hoge kosten die ze afgelopen jaren stiekem in rekening brachten bij beleggingsverzekeringen, teruggeven aan hun klanten. Compensatie van deze zogeheten 'woekerpolissen' kost de verzekeraars naar schatting ruim twee miljard euro.
        Dit maakt de Ombudsman FinanciŽle Dienstverlening Jan Wolter Wabeke vandaag in een aanbeveling aan de verzekeringsbranche bekend. Zijn verwachting is dat vrijwel alle verzekeraars de aanbeveling zullen volgen. Voor sommige maatschappijen betekent de compensatieregeling een aderlating van honderden miljoenen euro's.
       
Beurskoers
        In ons land zijn afgelopen jaren zo'n 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om studieverzekeringen, (bedrijfs) spaarplannen of pensioenverzekeringen. De bedoeling van de klanten was dat zij dankzij stijgende beurskoersen na een looptijd van tien of twintig jaar een fors bedrag zouden overhouden.
 
Wat echter vrijwel niemand wist, was dat het rendement op de polis aan het eind van de looptijd vaak nul zou zijn, doordat verzekeraars torenhoge kosten in rekening brengen. Ook verdwijnt er geld naar extreem dure (overlijdens)risicoverzekeringen. Zodoende blijft er van iedere betaalde euro gemiddeld maar zestig cent aan spaargeld over.
        Afgelopen jaar ontstond grote verontwaardiging onder de miljoenen polishouders, nadat De Telegraaf een geheim onderzoek van beurswaakhond AFM naar woekerpolissen had onthuld. Tienduizenden klanten startten naar aanleiding hiervan juridische acties tegen hun verzekeringsmaatschappij.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.