Bank voor rijken in opspraak
 
door Martijn Koolhoven
 
AMSTERDAM (DFT) - Bij een van de meest chique banken voor zeer vermogende Nederlanders, Schretlen & Co, zijn medewerkers in de problemen gekomen door het rommelen met transacties van rijke cliŽnten  
 
Schretlen & Co (sinds 1911) is het deftige paradepaardje van de Rabobank, waarvan de vermogensbank een volle dochter is.
 
Uit een grootscheeps onderzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank is gebleken dat een aantal medewerkers van Schretlen & Co haar cliŽnten op eigen verzoek rijk heeft gerekend.
 
Schretlen & Co heeft alleen de zeer rijke Nederlanders als klanten. De beleggingsportefeuilles van deze cliŽnten lopen meestal in de miljoenen euroís.
 
Het gaat om cliŽnten die zowel een privťrekening als een zakelijke rekening hebben lopen. Op verzoek van een aantal superrijken was de volgende constructie bedacht:
 
A: Een groot pakket aandelen wordt in privť aangekocht. Stijgt de koers, dan houdt de cliŽnt de transactie privť. De koerswinst kan vrijwel onbelast worden geÔncasseerd (box 3, rendementsheffing van 1,2 procent).
 
B: Een groot pakket aandelen wordt in privť aangekocht. De koers stijgt niet maar daalt en de aankoop wordt op verzoek van de cliŽnt alsnog met terugwerkende kracht als een zakelijke (bv) transactie geboekt. Het verlies op de transactie is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Hierdoor betaalt de fiscus 35 procent aan het verlies mee.
 
De Nederlandsche Bank kreeg lucht van deze dienstverlening die in strijd is met alle bankregels. ĄNiet alleen zijn transacties geantidateerd, maar ook zijn (rechts)personen veranderdĒ, aldus een ingewijde.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.