Het laatste restje Spaar Select is nu ook ten onder
 
door Arthur 't Hart
 
Zaterdag 3 november 2007 - BREDA - Het verhaal over de roemruchte financiŽle tussenpersoon Spaar Select is definitief voorbij. Marq Zuid, de laatste nog actieve BV die uit de Spaar Select-boedel voortkwam, is deze week failiet verklaard. Het laatste kantoor, aan de Teteringsedijk in Breda, is dicht en het gaat niet meer open.
 
Schuldeisers blijven achter met 'een paar ton' aan onbetaalde rekeningen, aldus curator mr. Jan van Gool. Personeel was er al niet meer. De laatste medewerkers waren de afgelopen maanden gillend weggelopen. Van Gool moet nog nader onderzoeken of er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. "Moreel kun je erover denken wat je wilt, maar ik denk dat ze binnen de grenzen van de wet gebleven zijn", is zijn voorlopige indruk. Spaar Select, dat zijn oorsprong had in Breda, werd groot door de handel in aandelenleasecontracten. Zo groot dat de financieel dienstverlener aan het begin van dit decennium tientallen vestigingen (in heel Nederland en BelgiŽ) telde en nog meer BV's. Dat Spaar Select optrad als sponsor van de schaatsploeg van Gianni Romme, vergrootte de naamsbekendheid nog extra. Zo'n 50.000 klanten werden tot aandelenlease verleid: beleggen met geleend geld. Die contracten werden ondergebracht bij Dexia Bank, waarvoor Spaar Select tussenpersoon was.
 
Het ging mis toen enkele jaren later de beurskoersen inzakten en de klanten met enorme stroppen achterbleven. In 2004 ging de ene na de andere vestiging en BV van Spaar Select op de fles; volgens de gedupeerde beleggers met als doel, hun schadeclaims te ontlopen.
 
Op de puinhopen van Spaar Select verrees een nieuwe firma: Marq, met dezelfde eigenaars en medewerkers, deels in dezelfde kantoren en met een bijna even dicht oerwoud aan BV's. Maar het lukte niet meer, door het veranderde beurssentiment, de opkomst van internet en vooral door het slechte imago dat Marq uit het Spaar Select-verleden met zich meetorste. In 2006 ging een reeks Marq-BV's bankroet en in januari dit jaar volgden er nog een paar.
 
Daarbij kwam het personeel op straat te staan. De resterende financieel adviseurs van Marq (zo'n twintig man) konden echter voor eigen rekening doorwerken als franchisenemers. Het was een laatste stuiptrekking. In augustus, aldus curator Van Gool, kwam het tot een conflict. Eigenaar Harry Sistermans van Spaar Select/Marq schoof de laatste directeur in Breda, Ronald Smulders, aan de kant. Sistermans nam zelf het heft in handen en verkocht een maand later de schamele resten van zijn imperium aan de Groningse financieel adviseur Hans Dekker.
 
Toen Dekker een kijkje kwam nemen aan de Teteringsedijk, trof hij daar niet de laatste drie vaste medewerkers aan, maar hun ontslagbrieven. Ze hadden er de brui aan gegeven, evenals bijna alle 'zelfstandige' franchisenemers. "Met hun vertrek was de bodem onder Marq weggeslagen", zegt Van Gool. "Er kwam geen geld meer binnen en rekeningen konden niet worden betaald. Dekker kon alleen nog maar het faillissement aanvragen."
 
Wat Hans Dekker nu nog resteert, is een reeks slapende Marq-BV's met grote schulden. Kat in de zak gekocht dus? Dekker: "Zo zie ik het niet. Marq heeft ook nog een klantenportefeuille en die is wťl de moeite waard."

Copyright © 2007 BN/DeStem