Sector in de clinch over beleggingsverzekering

Verzekeraars en tussenpersonen zijn met elkaar in aanvaring gekomen door de kritiek die wordt geuit op beleggingsverzekeringen. Een publicatie van het Verbond van Verzekeraars is de verzekeringsadviseurs in het verkeerde keelgat geschoten.

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars heeft deze week in zijn huisorgaan 'Verzekerd' gepleit voor eerder inzicht in de provisies die de tussenpersonen ontvangen bij afsluiting van een verzekering.

De branchevereniging voor tussenpersonen in de sector, NVA, reageerde vrijdag geprikkeld op die suggestie. De NVA verwijt de directeur dat hij de oplossingen vooral zoekt bij de intermediairs. Ook zustervereniging NBVA stelt dat hij 'leentjebuur denkt te kunnen spelen bij intermediaire organisaties'.
    
Na langdurig overleg is overeengekomen dat de verzekeringsadviseurs vanaf eind 2009 duidelijkheid geven over hun vergoedingen. Volgens de NBVA raakt
het voorstel om dit te vervroegen ,,kant noch wal''. ,,Want dat heeft met de oplossing van zijn probleem niets te maken.''

Het verbond heeft naar aanleiding van de kritiek op beleggingsproducten een commissie ingesteld onder leiding van oud-minister en oud-Ombudsman Levensverzekeringen Job de Ruiter. Hij houdt de beleggingsverzekeringen tegen het licht en komt over ongeveer een maand met aanbevelingen.

De beleggingsverzekeringen liggen onder vuur sinds de beursautoriteit AFM zich er in het voorjaar kritisch over heeft uitgelaten. De kritiek op deze vorm van beleggen is vooral dat de kostenstructuur ondoorzichtig is. Verzekeraars kunnen ongemerkt hoge kosten in rekening brengen, waardoor het rendement van beleggers wordt gedrukt.
    
De belangenvereniging Consument & Geldzaken heeft zich vrijdag ook met een waarschuwing in de discussie gemengd. De vereniging stelde dat de verzekeraars op basis van de aanbevelingen van De Ruiter niet alleen een oplossing moet vinden voor de toekomstige polishouders, maar ook voor de lopende polissen.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad