Dexia mag boekenonderzoek voor zich houden
 
AMSTERDAM (ANP) - Het bankconcern Dexia hoeft de informatie die het heeft ingewonnen voor de overname van Labouchere niet prijs te geven. 
 
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag beslist. De voormalige eigenaar van Labouchere, verzekeraar Aegon, had inzage geŽist in het boekenonderzoek. 
 
Aegon wil de informatie in handen krijgen om zich te verdedigen in een slepende procedure, waarin Dexia de aankoop van Labouchere ongedaan wil maken. Dexia heeft Labouchere voor circa 900 miljoen euro overgenomen van het verzekeringsconcern. 
 
Labouchere was een belangrijke aanbieder van aandelenlease, waarbij klanten met geleend geld naar de beurs gaan. Kort na de overname in 2000 begon deze beleggingsconstructie grote problemen op te leveren, omdat de klanten door de dalende beurskoersen met schulden achterbleven. 
 
Dexia voelt zich bedrogen bij de aankoop van Labouchere en wil de transactie terugdraaien. Volgens de bank heeft Aegon belangrijke feiten achtergehouden bij de verkoop. 
 
Aegon wilde naast het boekenonderzoek nog een hele bulk informatie verkrijgen die Dexia heeft ingewonnen rond de overname van het gewraakte bedrijf. De verzekeraar denkt die informatie te kunnen gebruiken om aan te tonen dat Dexia niet om de tuin is geleid. Dexia had niet zozeer problemen om het boekenonderzoek zelf te overleggen, maar had weinig trek om de aanvullende informatie uit handen te geven. 
 
De rechtbank oordeelde woensdag dat het nog te vroeg is om te zeggen welke informatie Dexia moet verstrekken in de procedure over de overname van Labouchere. De rechter stelde tevens dat Aegon niet tegen dit vonnis in beroep kan gaan. 
 
Dexia reageerde opgelucht op de uitspraak. De bank zag de eis van Aegon als een poging om de procedure over de koop van Labouchere te vertragen. Het zal overigens nog maanden duren voordat de rechtbank een oordeel velt in dit geschil. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.