OM vervolgt advocaat van Joep van den Nieuwenhuyzen
Advocaat van Van den Nieuwenhuyzen verdacht van valsheid in geschrifte rond Havenschandaal Rotterdam
 
Door onze financiële redactie
 
Amsterdam, 2 sept. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt advocaat Jacob Cornegoor van het Amsterdamse kantoor Spigthoff van valsheid in geschrifte in het zogeheten havenschandaal in Rotterdam.
 
Cornegoor zou in 2004 valse verklaringen hebben opgesteld over de tekenbevoegdheid van toenmalig directeur Willem Scholten van de Rotterdamse haven. Dat bevestigen het OM en het advocatenkantoor Spigthoff.
 
Scholten had als directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf buiten de gemeente om garanties ter waarde van ruim 183 miljoen verstrekt aan RDM van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Door het faillissement van enkele RDM-bedrijven werd de gemeente Rotterdam in 2004 opgezadeld met een schuld van ruim 100 miljoen euro.
 
Cornegoor stelde zogeheten legal opinions op over de tekenbevoegdheid van Scholten. Daarin stond dat Scholten bevoegd was om zonder toestemming van de raad van commissarissen van het Havenbedrijf garanties af te geven. Sinds justitie deze zaak onderzoekt heeft Spigthoff zich teruggetrokken als raadsman van Van den Nieuwenhuyzen.
 
Cornegoor zegt in een verklaring dat de beschuldiging onterecht is. Hij erkent „een onzorgvuldigheid” in de door hem afgegeven opinie, „maar die is niet opzettelijk begaan”. Het kantoor, dat achter zijn partner staat, heeft de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten over de aanstaande strafzaak ingelicht.
 
Vorig week werd bekend dat justitie oud-directeur Scholten ook verdenkt van het aannemen van steekpenningen van Van den Nieuwenhuyzen. Scholten zou 1,15 miljoen euro hebben ontvangen in ruil voor tegenprestaties
 
Begin oktober is er een regiezitting in de zaak. De inhoudelijke behandeling volgt volgend jaar.
 
Copyright (c) NRC Handeldblad