Klant klaagt veel over DSB
 
Door PEET VOGELS
 
AMSTERDAM - Het regent klachten over DSB bij Kifid, het klachtenloket voor de financiële dienstverleners. Dat is het gevolg van alle publiciteit rond de hypotheken van de DSB Bank.
 
Dat verklaarde Jan Wolter Wabeke, de ombudsman financiële dienstverlening van het Kifid. ,,DSB gaf aan dat mensen die klachten hebben, die zaak aan het Kifid kunnen voorleggen. Dat gebeurt nu.’’
 
Bij DSB zijn de meestgehoorde klachten van klanten dat de hypotheek te hoog is in relatie tot de waarde van de woning. Bovendien verkocht DSB Bank veel onnodige verzekeringen en koopsommen aan de klanten.
 
De boete die de AFM aan DSB hiervoor oplegde kan een steun in de rug zijn, denkt Wabeke. ,,Zo’n boete van de AFM kan helpen om sommige partijen te overtuigen dat er iets niet goed is geregeld. Vaak leidt zo’n boete tot meer inschikkelijkheid bij financiële dienstverleners.’’
 
Kifid wil voortaan de directies van de financiële dienstverleners vertellen hoeveel klachten ze krijgen. ,,Dat weten ze vaak niet. Als ze het weten, is dat reden om snel verbeteringen aan te brengen,’’ zegt directeur Kees Oosterholt.
 
Edgar du Perron, voorzitter van de geschillencommissie van Kifid, verwacht dat de komende tijd veel klachten binnenkomen over de hypotheken met variabele rente.
 
,,Bij een hypotheek met variabele rente mag de bank de rente aanpassen. Maar vaak is onduidelijk op welk rentetarief de variabele rente is gebaseerd. Zo krijgt de klant een renteverhoging, terwijl hij in de krant leest dat de rente is verlaagd. Klanten klagen ook dat ze met een aantrekkelijke rente worden gelokt en dat die daarna pijlsnel stijgt,’’ zegt Du Perron. Consumenten klagen volgens hem dat ze het niet begrijpen. ,,Het is de vraag of ze goed zijn voorgelicht,’’ meent Du Perron.
 
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat er juist strenge normen zijn om te zorgen dat mensen met een variabele rente niet in de problemen komen. De hypotheek wordt aan een plafond gebonden om te voorkomen dat mensen direct in de problemen komen als de rente stijgt, zegt de NVB in een reactie op Kifid.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad