Aandelenleasezaken niet verjaard
 
De Telegraaf 3 april 2007
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM - Aegon heeft vier oude aandelenleasezaken verloren. Daarbij bepaalde de rechtbank dat veel leasezaken niet verjaard zijn, zoals verzekeraars tot nu toe stelden. De verzekeraar moet van deze beleggingscontracten, waarbij de handtekening van de partner ontbrak, de inleg terugbetalen, inclusief rente.
        Dat heeft de rechtbank van Den Haag bepaald. De restschuld bij particulieren is ook voor de rekening van Aegon. De uitspraak heeft grote gevolgen: tienduizenden bezitten nog aandelenleaseproducten.
       Aegon en Dexia stelden dat de meeste zaken verjaard zijn. Wie binnen drie jaar na de contractdatum geen verzoek tot vernietiging had ingediend, zou niet voor compensatie in aanmerking komen, zo stelden zij.
       De rechtbank bepaalde op 28 maart echter dat de verjaringstermijn van drie jaar ingaat op het moment dat de partner zich ervan bewust werd dat het om beleggen met geleend geld ging. "Meestal was dat moment pas toen de aandelenleaseaffaire in de publiciteit kwam", aldus Joost Papeveld, woordvoerder van de stichting Leaseproces.
Aegon gaat in hoger beroep. "We willen eerst weten of deze uitleg juridisch standhoudt", aldus de woordvoerster.
 
1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.