Dexia ziet af van nieuwe activiteiten
 
AMSTERDAM (ANP) - Dexia lijkt zich op te maken voor een roemloze aftocht. Nu de bank heeft besloten niet langer te investeren in Nederland, blijft alleen de afwikkeling van het omstreden pakket met beleggingen in aandelenlease over.
 
Juist met deze producten heeft Dexia Bank Nederland zich grote problemen op de hals gehaald. De bank telt duizenden klanten die op deze manier met geleend geld naar de beurs zijn gegaan. Met de verkoop van beleggingen in aandelenlease leek Dexia in 2000 een comfortabele positie te krijgen als nieuwkomer tussen de Nederlandse banken. 
 
Die gunstige vooruitzichten werden echter al snel verstoord. Niet lang nadat het Frans-Belgische Dexia zich hier nestelde, zetten op de beurzen langdurige koersdalingen in. Als gevolg daarvan leverden de beleggingen van Dexia’s klanten onvoldoende op om hun bijhorende lening af te lossen. Veel beleggers zagen hun investering in aandelenproducten als de Winstverdriedubbelaar eindigen met een schuld. 
 
De rel die rond aandelenlease ontstond, leverde de bank een belangrijke smet op haar blazoen op. Ontevreden beleggers groepeerden zich en begonnen een juridische strijd, die al een poosje woedt en die ook nog jaren zal duren. De klanten eisen dat Dexia de overgebleven schulden kwijtscheldt of de beleggingscontracten verscheurt. De niet aflatende ruzie bezorgt de bank continu negatieve publiciteit. 
 
Het Frans-Belgische concern opende vier jaar geleden de aanval in Nederland door Labouchère over te nemen van verzekeraar Aegon. Met deze aankoop van 900 miljoen euro haalde Dexia de gewraakte beleggingen met aandelenlease in huis. Een jaar later lijfde Dexia de vermogensbeheerder Kempen & Co in voor 1 miljard euro. 
 
De twee bedrijven vormden het fundament van Dexia Bank Nederland, dat met veel ambitie werd opgetuigd. De expansieplannen van Dexia liepen echter snel vast door het verslechterende klimaat op de financiële markten. Ingrijpende saneringen waarbij honderden banen verdwenen, waren het gevolg. Ook werden enkele onderdelen van de hand gedaan. 
 
Door de affaire rond de aandelenlease besloot Dexia om Kempen & Co zijn eigen naam terug te geven. De naamsverandering moest het imago van de vermogensbeheerder veiligstellen. In de financiële wereld werkte de ingreep ook geruchten in de hand dat Dexia de vermogensbeheerder wilde afstoten. Die verhalen werden dit voorjaar bevestigd, toen Dexia het onderdeel verkocht aan het zittende management en een groep investeerders. 
 
Daarmee was Dexia Bank Nederland al grotendeels ontmanteld. In het fraaie kantoor dat de bank aan de Amsterdamse IJ-oever heeft neergezet, werkten enkele jaren terug 1300 mensen. Daarvan zijn er inmiddels pakweg 285 over. Nu ook de verkoop- en marketingafdeling wordt opgeheven, verdwijnen nog eens 25 banen. 
 
Dexia wilde maandag niet zeggen of het Nederland uiteindelijk helemaal links laat liggen. Nu de bank nog uitsluitend personeel in dienst heeft om de lopende contracten met aandelenlease af te wikkelen en het juridisch gevecht met ontevreden klanten aan te gaan, lijkt het er sterk op dat Dexia het hoofd in de schoot legt. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.