Dexia maakt zich geen zorgen over 'ongeldige' leasecontracten
 
Dexia reageert onverstoord op het mediabericht dat er mogelijk een bom ligt onder de vorig jaar bereikte minnelijke schikking met ongeveer 100.000 misnoegde aandelenleasebeleggers.
 
(De Tijd) - De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad schreef vrijdag dat Dexia niet de vereiste vergunning had voor het afsluiten van aandelenleasecontracten en dat die daarom ongeldig zijn. De krant maakt dit op uit de conclusie van een landelijke werkgroep van in leasezaken gespecialiseerde rechters in een advies aan alle andere rechters in het land. Volgens de rechters stellen Dexia en de Nederlandse minister van Financiën Gerrit Zalm ten onrechte dat lease niet onder de zogenaamde Wet op het consumentenkrediet (Wck) valt.
 
De schadevergoeding die de rechters aan de Dexia-klanten op grond van de Wck-overtreding willen toekennen, kan volgens de krant royaler zijn dan Dexia is overeengekomen in een schikking met de stichtingen Leaseverlies, Eegalease, Consumentenbond en Vereniging van Effectenbezitters. Deze kwam tot stand via bemiddeling van Wim Duisenberg, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank.
 
De Duisenberg-regeling houdt in dat klanten een derde van de restschuld moeten betalen aan Dexia en hun ingelegde gelden kwijt zijn. Volgens Leaseproces legt het advies 'een bom onder de Duisenbergschikking'. Ontevreden aandelenleasebeleggers en hun advocaten concluderen namelijk op basis van de informatie dat doorprocederen meer oplevert dan schikken. Met name de schending van de Wck-vergunningplicht door Dexia kan grote gevolgen hebben.
 
Daardoor zouden alle aandelenleasecontracten van Dexia voor 12 april 2003 ongeldig zijn. Dat zou kunnen betekenen dat de klant geen restschuld moet betalen en Dexia inleg terug moet betalen aan de klant. Dexia zegt het Wck-punt tot bij de Hoge Raad uit te gaan vechten.
 
'Wij denken dat dit geen impact heeft,' reageert Dexia-woordvoerster Ulrike Pommee. 'Dit is niet iets van groot belang.' Volgens Pommee was de Wck voor april 2003 niet van toepassing. 'En toen het wel moest begin 2003 hebben we de wet ook toegepast,' benadrukt de woordvoerster, die er aan toevoegt dat heel wat andere rechters ook van mening zijn dat de Wck in deze zaak niet van toepassing is.
 
Pommee voegt er verder aan toe dat ze het volste vertrouwen heeft in het Duisenberg-akkoord. Die zaak zit intussen bij het Hof van Beroep in Amsterdam, dat moet beslissen over het verzoek de Duisenberg-regeling algemeen bindend te maken voor alle gedupeerden van aandelenleasebeleggingen.
 
14:32 - 02/06/2006
Copyright © Tijd.be