Dexia-gedupeerde is het demonstreren nog niet moe
 
door Mathijs Rotteveel
 
'Dexia? Dexinee!', 'Pak de dief!' en 'Waarom meneer Zalm?' Ondanks het schikkingsvoorstel van Dexia is de strijd tussen de bank en de leasebeleggers nog altijd niet gestreden. Het lijkt er zelfs steeds feller aan toe te gaan.
 

DEN HAAG | Gisteren stonden ze er weer. Honderd boze leasebeleggers demonstrerend op het Binnenhof in Den Haag. Ze waren verontwaardigd over de schikkingsvoorstellen die Dexia bank de gedupeerde beleggers heeft gedaan.
"Het is een schande", zegt Piet Koremans, van Platform Aandelenlease. "Ik wil en ik kan niet akkoord gaan met het schikkingsvoorstel van Dexia. Als ik daarop in zou gaan, moet ik alsnog alle rentebetalingen voldoen van de afgelopen tijd. In afwachting van het vonnis van de rechter heb ik die namelijk stopgezet. Maar ik ben Dexia helemaal niks schuldig, Dexia is mij iets schuldig."
 
Volgens Rob Okhuijsen, woordvoerder van Dexia, kan Piet Koremans best in aanmerking komen voor het schikkingsvoorstel, als hij dat zou willen. "Op 20 juni aanstaande weten we of de beleggers van de stichtingen Eegalease en Leaseverlies akkoord gaan. Als meer dan de helft van alle inzenders voor is, stoppen Eegalease en Leaseverlies hun collectieve rechtszaken tegen ons. Daarna kunnen ook leasebeleggers die geen lid zijn van genoemde stichtingen zich bij de schikking van Duisenberg aansluiten, dus ook de heer Koremans. En voor mensen die niet direct hun achterstallige rentes kunnen betalen, is er een betalingsregeling te treffen."
 
Koremans is echter nog niet overtuigd. "Dexia is er helemaal niet blij mee dat wij doorzetten", zegt hij. "Er zijn dit jaar nog heel wat rechterlijke uitspraken geweest die voor de bank allemaal negatief uitpakten."
 
Volgens Okhuijsen is dit onjuist. "Wij hebben heel lang onze mond gehouden over individuele rechtszaken", zegt hij. "Dexia is een beursgenoteerd bedrijf en kan niet bij elke uitspraak de pers inlichten. Onze aandeelhouders zouden er horendol van worden. Om de onjuiste verhalen van de verschillende belangengroepen te ontkrachten hebben we nu toch besloten een lijstje met voor Dexia positieve uitspraken te publiceren. Dat kan de heer Koremans ook krijgen, als hij wil."
 
Koremans: "Oh, nou ik heb andere informatie, maar ik ben hier wel benieuwd naar. Wij willen de betrokkenen natuurlijk wel van de juiste informatie voorzien".
 
Niet alleen
 
Maar Koremans staat in zijn protesten niet alleen. Belangenbehartigers als Leaseleed en Payback hebben dezelfde mening: procederen levert voor beleggers met de grootste schulden meer op dan het schikkingsvoorstel. Ook commerciële rechtsbureaus als Beursklacht en Leaseproces, denken dat er voor de meeste gedupeerde beleggers nog veel te halen valt. "Geen wonder", zegt Okhuijsen van Dexia. "Deze bureaus verdienen hun geld aan gedupeerde beleggers die doorprocederen."
Volgens Ger van Dijk van Leaseproces vallen de kosten voor beleggers echter reuze mee. "Wij werken op 'no-cure-no-pay'-basis." Volgens hem speelt Dexia het spel slim en heeft het zo de grote stichtingen en de politiek meegekregen.
 
Gunstig
 
"Het voorstel aan Leaseleed en Leaseverlies is voor Dexia heel gunstig", zegt Van Dijk. "Bij deze organisaties zijn heel veel kleine beleggers aangesloten. Voor hen is het niet zo interessant om verder te procederen omdat de kosten hiervan te hoog zijn. Bovendien tellen voor de acceptatie van de schikking alleen de ingezonden stemmen. Mensen die niet akkoord gaan met de schikking, zullen minder snel geneigd zijn om Dexia hier een briefje over te sturen, dan mensen die het wel zien zitten." | GPD
 
Copyright © 2005 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden