Echtparen kunnen wél onder Duisenberg uit
 
De Volkskrant 2 maart 2007
 
Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Na jaren van procederen en juridische onzekerheid kan de vlag uit bij alle getrouwde mannen (en een enkele getrouwde vrouw) die ten tijde van de beurshausse een aandelenleasecontract hebben afgesloten bij de Belgische bank Dexia. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde donderdag dat de contracten niet deugen van echtparen van wie maar een van de echtlieden de handtekening zette. Dexia moet derhalve al het ingelegde geld (waarmee op de beurs werd belegd) terugbetalen aan de beleggende stellen.
 
Het vonnis in hoger beroep - eerder kreeg het echtpaar bij de gewone rechter al gelijk - is opvallend. Niet alleen vanwege de 45 duizend euro die Dexia moet uitbetalen, maar ook vanwege de timing. Het afgelopen jaar lagen vrijwel alle rechtszaken tussen boze leasebeleggers en Dexia stil, omdat het gerechtshof zich boog over de vraag of een door wijlen Wim Duisenberg uitgedokterd compromis (de 'Duisenberg-regeling', die regelt dat beleggers een deel van hun inleg terugkrijgen) voor alle gedupeerden zou moeten gelden.
Het oordeel van de rechter (ja, dat geldt voor iedereen) volgde eind januari. Vanaf dat moment zijn de rechtbanken weer volop bezig met het schrijven van vonnissen in zaken die al vóór de Duisenberg-regeling aangebracht waren.
Het vonnis van donderdag is het eerste in de Dexia-zaken die meer dan een jaar hebben stilgelegen.
'Mijn cliënten krijgen al het geld terug dat zij naar Dexia hebben overgemaakt. Als zij akkoord waren gegaan met het Duisenberg-compromis waren ze veel slechter af geweest', zegt Myrthe Jongeneelen, de advocate van het echtpaar.
Het tweede vonnis dat Jongeneelen donderdag ontving, bevatte minder opbeurend nieuws voor de leasebeleggers. 'In een andere zaak, waar het niet ging om de handtekening van de echtgenoot, is er wel in overeenstemming met Duisenberg gevonnist', zegt ze.
Volgens haar zijn de vonnissen van donderdag de leidraad voor de manier waarop rechtbanken vanaf nu met Dexia-zaken zullen omgaan. Jongeneelen: 'Je kunt het uittekenen: gewone klanten moeten het doen met de Duisenberg-regeling, terwijl echtparen in veel gevallen de dans zullen ontspringen.'
 
(c) de Volkskrant