Dexia steekt vlag uit, maar Leaseproces ook
 
De Telegraaf 2 maart 2007
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM - Zowel Dexia Bank als aartsrivaal Leaseproces, dat optreedt namens gedupeerde Dexia-klanten, rekent zich rijk met de jongste uitspraak in het drama met aandelenlease. Het gaat om de eerste vonnissen na het verbindend verklaren van de Duisenberg-regeling - de omstreden schikking waarbij de meeste gedupeerden twee derde van hun eventuele restschuld vergoed krijgen.
        Dexia verkneukelt zich met name over de uitspraak in de zogenoemde Triple Effectzaak, waarin het hof in hoger beroep bepaalde dat 'één derde van de restschuld aan het eind van de overeenkomst voor haar eigen rekening blijft'. Dat is dus conform de Duisenberg-regeling.
       Een al even tevreden woordvoerder van Leaseproces wijst er echter op dat het hof in dit vonnis heeft laten meewegen dat de vrouw in kwestie een "ver beneden gemiddeld gedupeerde" is, die bovendien in een brief aan haar tussenpersoon heeft aangegeven de risico's te kennen van beleggen met geleend geld. "Dat bewijst dat de Duisenberg-regeling in de rechtspraak de absolute ondergrens is."
Ook over het aantal gedupeerden dat gebruik wil maken van de opt-outregeling, om zo de Duisenberg-regeling te omzeilen, lopen de visies sterk uiteen: een woordvoerster van Dexia houdt het op 419. Meer dan tienduizend, claimt de Leaseproces-zegsman. "En ze stromen nog dagelijks binnen." Beleggers kunnen tot eind juni aangeven of zij van de opt-outregeling gebruik willen maken.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.