Beleggen met geleend geld is altijd ellende
 
Frank van Alphen
 
AMSTERDAM - Je partner niet overal bij betrekken, kan zijn voordelen hebben. Mannen die bijvoorbeeld hun handtekening hebben gezet onder een Legiolease-contract zonder het aan hun vrouw te vertellen, maken kans hun inleg terug te ontvangen. Althans als ze niet hebben ingestemd met de Duisenberg-regeling, een schikking tussen de Belgische Dexia Bank en consumentenorganisaties.
 
Dit bleek deze week uit een advies aan de Hoge Raad. Daarin stond dat Dexia- of LegioLease-contracten (beleggen met geleend geld) een vorm van huurkoop zijn. Ze zijn alleen geldig als beide echtelieden hebben getekend.
 
De Dexia-affaire was in Nederland een grote zaak. Honderdduizenden onervaren beleggers zijn in dit product gepraat en Dexia, dat 1 miljard euro apart heeft gezet, kon het verder wel schudden op de Nederlandse markt.
 
De Dexia-zaak had verder geen nare gevolgen voor de Nederlandse financiële sector. Er zijn hoogstens gedupeerden die het woord Dexia niet meer kunnen horen en die allergisch zijn geworden voor aandelen.
 
De Amerikaanse hypotheekcrisis, die wel verstrekkende gevolgen heeft, vertoont veel overeenkomsten met de Dexia-affaire. Ook in de VS is geld uitgeleend aan mensen met karige inkomens. Ook in de VS speelden enthousiaste verkopers een sleutelrol. En ook in de VS moest een waardestijging van het onderpand de redding brengen.
 
De hypotheekcrisis knaagt deze week verder aan de koersen en de reputatie van bankensector. Ook financiële instellingen, zoals ING en Aegon, die geen schokkende verliezen hebben bekendgemaakt, worden meegetrokken met banken die een flinke knauw hebben gehad.
 
Grijzende topbankiers doen er alles aan om vertrouwenwekkend over te komen, maar worden ondermijnd door gebeurtenissen in de dealingrooms. Die worden bevolkt door handelaren die dromen van hoge bonussen.
 
Jérôme Kerviel, de Franse handelaar die zijn werkgever Société Générale (SocGen) opscheepte met een recordverlies van 5 miljard euro, is het symbool geworden van dit soort roekeloze handelaren. Hij heeft met zijn transacties het hele Franse bankenlandschap flink opgeschud.
 
De geruchten dat SocGen een aangeschoten overnameprooi is geworden, maakte het aandeel van de tweede Franse bank zelfs een van de stijgers op de beurs.
 
(c) de Volkskrant