Aegon verliest leasezaak
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM – Aegon heeft opnieuw een leasezaak verloren. De verzekeraar is verantwoordelijk voor het verstrekken van te weinig informatie over een aandelenleaseproduct. De uitspraak raakt ook andere kopers van het product Spaarplan.
 
Een 49-jarige timmerman die de zaak aanspande, ging door een belegging met de overwaarde op een woning voor twee ton het schip in. Aegon had te weinig uitleg gegeven, oordeelde de rechtbank.

Aegon kocht in 2005 voor € 218 miljoen rechtszaken af voor toenmalig dochterbedrijf Labouchere, dat het product Legiolease via tussenpersonen verkocht. Labouchere werd verkocht aan Dexia en heet sindsdien Dexia Bank. De aandelenleaseaffaire krijgt voor Aegon door de jongste uitspraak een nieuwe wending. In de zaak van de timmerman gaat het namelijk om een eigen Aegon-product, Spaarplan, niet dat van tussenpersonen of een dochter. In relatieve stilte heeft Aegon inmiddels enkele tientallen zaken rond dit product geschikt. Er zijn nog duizenden mensen met Aegon-leaseproducten.

De Amsterdamse advocaat Hendrik Jan Bos zocht voor de timmerman bewust de confrontatie met de rijke verzekeraar. Eerder wees de rechtbank de claim tegen Aegon toe, dat ging in hoger beroep. „Ik claim liever bij Aegon dan bij een tussenpersoon die vanwege onze aanspraak misschien zo omvalt”, zegt Bos, die nu veel meer rechtszaken tegen Aegon verwacht.

Overigens krijgt het concern nog de kans te bewijzen dat de verzekeraar de timmerman uitdrukkelijk gewaarschuwd heeft.
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

Het gaat hier om de Hoger beroepszaak van een eerdere uitspraak waarvan PAL al een artikel en ook de uitspraak heeft gepubliceerd op 23 februari 2005.
Dit artikel is hier te lezenen hier de uitspraak.

Met dank aan advocaat Bos die het arrest ter beschikking stelde voor publicatie, deze kunt u hier lezen.