'Toezicht beleggingsfondsen in teak onvoldoende'
 
Het toezicht op beleggingsfondsen in teak in Nederland is onvoldoende. Teakfondsen beloven gouden bergen, maar in de praktijk blijkt de belegging in deze fondsen erg riskant en worden de gesuggereerde rendementen bij lange na niet gehaald. Dat concludeert Bert Scholtens, bijzonder hoogleraar Duurzaamheid en Financiële Instellingen aan de Rijksuniversiteit Groningen uit een onderzoek naar beleggingsfondsen in teak.
 
Veel consumenten zijn in de loop der jaren door beleggingsfondsen verleid geld te steken in teakplantages met de gedachte dat men een goed rendement haalt en bovendien iets doet voor het milieu. Maar volgens onderzoek maken veel van deze fondsen geen winst en lijden ze juist verliezen. Bovendien blijkt het toezicht van bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onvoldoende.
 
'Het is volstrekt ten onrechte om te beweren dat wij onvoldoende toezicht houden op de teak-beleggingsfondsen', zegt een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag in een reactie. De AFM doet er alles aan wat in haar mogelijkheden ligt om beleggingsfondsen in teakhout te controleren. Zo heeft de AFM in februari nog besloten de aanvraag voor een vergunning af te wijzen van zeven fondsen die beleggen in teakhout.
 
Waardeverlies
 
Volgens de onderzoekers is het gemiddelde waardeverlies van een 'mandje' van ongeveer twintig fondsen minstens 50 procent in een periode van vier jaar. Toch worden de teakbeleggingen nog volop aangeboden en dreigt enerzijds de kwetsbare consument de dupe te worden en dreigen anderzijds de bonafide groene beleggingsfondsen imagoschade op te lopen.  
 
Nederland telt inmiddels al meer dan dertig teakfondsen, die ook niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) staan. Dat betekent dat er bijvoorbeeld niet wordt gecontroleerd of de teakfondsen hun ambitieuze beloftes wel waar kunnen maken.
 
De politiek zwijgt hierover, maar volgens het onderzoek brengen deze praktijken schade toe aan het financiële systeem. De economen pleiten voor een stringentere aanpak waaronder de instelling van een metatoezichthouder die nagaat of de twee toezichthouders (AFM en DNB) hun werk wel goed doen.
 
Oordeel AFM
 
De AFM beoordeelt sinds vorig jaar of fondsen die een vergunning willen, betrouwbaar en deskundig zijn en er een gedegen bedrijfsvoering op na houden. Volgens de AFM zijn er in totaal 44 aanvragen van beleggingsorganisaties binnengekomen, waaronder de meeste van teak-fondsen. 'Slechts een van de 44 aanvragers heeft een vergunning gekregen', aldus de woordvoerder.
 
Volgens hem doet de AFM er dus alles aan om deze fondsen te controleren, hoewel het toezicht ook zijn beperkingen kent. 'Je kunt van ons niet verlangen dat we naar tropische landen gaan om de groei van de teakbomen te controleren.'
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad