Advocaat: vakblad JOR trekt Dexia voor
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Advocaat Hendrik Jan Bos is boos op juristenvakblad Jurisprudentie Onderneming & Recht (JOR). Dit zou 'vooringenomen' en 'selectief' berichten over gerechtelijke vonnissen in procedures van aandelenleaseklanten tegen Dexia . JOR zou vonnissen negeren die in het nadeel van Dexia uitvallen en vooral pro- Dexia -vonnissen publiceren.
 
Bos zegt zijn klacht een halfjaar terug te hebben gemeld bij de JOR-redactie. Die wijt volgens Bos de schijn van pro- Dexia -berichtgeving aan toeval.
 
Sindsdien houdt Bos JOR in het oog. De editie van dinsdag is de druppel die de emmer van Bos doet overlopen. JOR besteedt daarin voor het eerst aandacht aan een vonnis over depotlease. De klant wordt in het ongelijk gesteld en Dexia krijgt gelijk. Bos wijst op de enig andere bekende vonnissen over depotlease. Daarin veroordeelt de rechter Dexia tot kwijtschelding van de hele restschuld en terugbetaling van de inleg aan de klant.
 
Die eerdere vonnissen ten nadele van Dexia zouden de lezers, onder wie veel rechters, door de JOR-redactie zijn onthouden. Bos ziet een verklaring in de banden die JOR-medewerkers, onder meer als advocaat, met Dexia hebben.
 
De voorzitter van de JOR-redactie, professor Bas Kortmann, zegt de kritiek van Bos niet te kennen. JOR is volgens hem 'neutraal' en afhankelijk van vonnissen van tipgevers. De inhoud van vorig jaar toont volgens Kortmann dat het verwijt van Bos 'ongegrond' is. 'Als Bos meent een interessant ongepubliceerd vonnis te kennen, kan hij ons dat toezenden', nodigt Kortmann uit. 'Zal ik zeker doen', reageert Bos.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad