25 mille schuld door één miskoop als puber
 
GPD
Amsterdam - Onder de talrijke gedupeerden van de geruchtmakende affaire rond aandelenlease - risicovol beleggen met geleend geld - zitten verrassend veel studenten en scholieren. Nog voor zij hun studie hebben afgerond, kampen velen van hen al met een torenhoge schuldenlast.
 
Dave van Toor (19) was 15 jaar toen hij zijn handtekening zette onder een contract om met geleend geld te gaan beleggen. Voor de koop van het contract had hij de toestemming en een handtekening nodig van zijn ouders. De koop ging verder heel makkelijk, herinnert Van Toor zich. ,,Ik heb de verkoper één keer gezien en gesproken. Hij is heel even bij ons thuis geweest, heeft iets verteld over het product en toen moest ik direct mijn handtekening zetten'', vertelt hij. ,,Op dat moment was ik me totaal niet bewust van de risico's die eraan zaten.''
 
Vijftien jaar oud kocht Dave van Toor een aandelenleaseproduct ter waarde van bijna 3400 euro. Volgens de jonge student Nederlands recht en bedrijfswetenschappen aan de universiteit, werd er niets gezegd over eventuele verliezen. ,,Er zaten weinig risico's aan, werd gezegd.''
 
Van Toor is niet de enige minderjarige die destijds een van de `veelbelovende' aandelenleaseproducten kocht. Volgens een ruwe schatting van de belangenorganisatie voor deze groep gedupeerde beleggers, de Stichting Juniorlease, kampen enkele duizenden studenten en scholieren met schulden als gevolg van risicovol beleggen met geleend geld.
 
In de hoogtijdagen van de jaren negentig kocht zo'n 4 procent van de Nederlandse huishoudens aandelen met geleend geld. De financiële producten werden ook verkocht aan minderjarigen of jongeren zonder vaste baan of inkomen. Sommige jongeren worstelen nu met een schuldenlast van rond de 25.000 euro.
 
Volgens de door gedupeerde studenten opgerichte Stichting Juniorlease hadden de aandelenproducten nooit aan jongeren verkocht mogen worden. Bij dergelijke hoge leningen moet er altijd getoetst worden op inkomen, zegt een van de oprichters Mannes den Breejen. ,,Als student krijg je ook geen auto mee van 40.000 euro op basis van een lening. De meeste jongeren die wij vertegenwoordigen zitten ver boven het bedrag dat een bank aan deze leeftijdsgroep ooit zal lenen.''
 
Dat de ouders van de gedupeerde jongeren hun handtekening hebben moeten zetten, doet daar niets aan af, meent de stichting. Het zijn de jongeren die het product hebben gekocht.
 
De stichting voelt zich gesteund door een wettelijke regeling die zegt dat financiële instellingen geen producten mogen verkopen aan mensen die niet voldoende inkomen hebben. En dat geldt bij uitstek voor studenten en scholieren, die vaak geen of een laag inkomen hebben. De jongeren zeggen hierdoor veel sterker te staan dan andere gedupeerde beleggers.
 
Juniorlease start binnenkort een procedure tegen Dexia Bank, een van de grootste aanbieders van beleggen met geleend geld. De bank weigerde tot nu toe met de jongeren rond de tafel te gaan zitten. De jongeren voelen er niets voor om het compromisvoorstel van de Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA) af te wachten. Deze commissie zoekt in opdracht van de minister van financiën naar een bevredigende oplossing voor alle partijen.
 
Volgens de stichting Juniorlease betekent een compromis dat de studenten nog steeds blijven zitten met vele duizenden euro's schuld. ,,Wij behoren tot de tien procent van meest schrijnende gevallen.'' Dave van Toor maakt zich voorlopig nog niet zo druk over de eventuele schuld die hem boven het hoofd hangt. Zijn contract loopt over een jaar pas af. ,,Tegen die tijd zijn de aandelenbeurzen misschien weer iets hoger en is mijn schuld misschien weer iets geslonken.''
 
zaterdag 01 mei 2004
 
© Dagblad De Limburger