Aegon niet af van effectenlease
 
Door RIK ELFRINK
 
Dinsdag 1 februari 2005 - Het is stil in de rechtszaken rondom aandelenlease. Duizenden gedupeerde beleggers zitten te wachten totdat hun dossier in de rechtszaal eindelijk wordt behandeld. Ondertussen worden ze bestookt met aanmaningen en brieven van deurwaarders. Allemaal om de druk verder op te voeren en betaling af te dwingen aan de aanbieders van aandelenlease.
 
Niet alleen in tienduizenden Nederlandse huiskamers moet het nodige leaseverdriet worden verwerkt. Ook op het Haagse hoofdkantoor van Aegon zal nog de nodige ongerustheid heersen. Via voormalig dochtermaatschappij LegioLease is Aegon een van de aanstichters van het fenomeen aandelenlease. Het bedrijf verkocht - soms op ontluisterende wijze - tienduizenden contracten aan particulieren. Zonder enig onderzoek te doen naar kredietwaardigheid, deskundigheid of toekomstperspectief werden mensen overgehaald om geld te lenen voor de koop van aandelen.
 
Aegon verkocht LegioLease in augustus 2000 aan het Frans-Belgische Dexia. Snel daarna zakten de koersen van aandelen en ontstonden de eerste problemen onder leasebeleggers. Zij kregen in plaats van een mooi rendement te maken met forse verliezen op hun geleasde aandelenportefeuille. LegioLease zou de zaken te mooi hebben voorgespiegeld. Dexia krijgt dit, als nieuwe eigenaar van LegioLease, nu op haar brood. Het bedrijf hangt een gigantische claim boven het hoofd.
 
Dexia en Aegon ruziŽn nu over de vraag of Aegon bij de verkoop van LegioLease Dexia goed heeft voorgelicht. Dexia meent dat het bij de koop van LegioLease heeft gedwaald. Aegon is van mening dat het Dexia alle gelegenheid heeft geboden om LegioLease goed te onderzoeken. De Haagse verzekeraar zegt dat het een rechtszaak hierover met vertrouwen tegemoet ziet.
 
Een staaltje blufpoker? Feit is dat beleggers weinig meer ophebben met Aegon. De stukken zijn in zes jaar tijd vijf keer minder waard geworden. Dat zal ook de Aegon-top het nodige geld hebben gekost.
 
Copyright © 2005 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden