De Tijd 29 januari 2005

Dexia Bank legt beleggers Spaar Select schikking op
 
Advocaat Dexia Bank zit in raad van toezicht CBFA
 
(tijd) - Dexia Bank Nederland streeft naar een stilzwijgende minlijke schikking met de Belgische beleggers die een aandelenleasecontract afsloten via Spaar Select. De beleggers die ruchtbaarheid geven aan het voorstel riskeren een boete van minstens 50.000 euro blijkt uit een brief. De brief werd voor de bank opgesteld door advocaat Dirk Van Gerven, lid van de financiŽle toezichthouder CBFA.
 
De eigenaars van de aandelenleaseproducten maken geen aanspraak op toekomstige opbrengsten of verliezen op hun belegging en incaseren de bestaande verliezen. Dexia Bank Nederland neemt de effecten en de daarbij behorende rechten en verplichtingen over. Dat staat in een brief van de bank aan een enkele Belgische beleggers die via financieel adviseur Spaar Select intekenden op de producten. Zo'n 1.100 Belgen tekenden in.
 
Dat de bank de zaak in alle stilte wil regelen, leert de passage waarin Dexia Bank Nederland de beleggers oproept om rond de schikking een strikte vertrouwelijkheid na te leven. Wie de schikking in de openbaarheid brengt, riskeert volgens de brief een boete van minstens 50.000 euro. De brief is opgesteld door de advocaat van Dexia, Dirk Van Gerven van het advocatenkantoor NautaDutilh. Van Gerven zit ook in de raad van toezicht van de Commisie voor het Bank-, FinanciŽ- en Assurantiewezen (CBFA), de financiŽle toezichthouder die waakt over de belangen van de Belgische spaarders en beleggers. De CBFA verklaarde dat de aandelenleaseproducten illegaal werden verdeeld in BelgiŽ.
 
'De raad van toezicht van de CBFA ziet enkel toe op de goede werking van de toezichthouder en is niet belast met individuele dossiers. Daarom kan er geen sprake zijn van belangenvermenging', reageert Van Gerven. Over de brief wil hij niets kwijt.
 
'Als we vaststellen dat we gedeeltelijk in de fout zijn gegaan, stellen we een minnelijke schikking voor. Maar het gaat maar om enkele beleggers', reageert Dexia Bank. 'Dexia schrijft alle beleggers systematisch aan en dreigt in elk schrijven met boetes als de schikking openbaar wordt gemaakt', weerlegt de vereniging Spaar Verlies. Die behartigd de belangen van de gedupeerde beleggers van Spaar Select.
 
Spaar Select werd in juli 2004 falliet verklaard. Diverse gedupeerde beleggers in BelgiŽ willen daarvan hun schadevergoeding verhalen op Dexia. Dexia Bank Nederland is de eigenaar van Bank Labouchere, die de aandelenleaseproducten uitbracht en onder meer via de financieel adviseur Spaar Select bij particuliere beleggers aan de man bracht. Via die producten konden beleggers op krediet zeer grote bedragen beleggen in de Nederlandse beursindex AEX. Door de beursmalaise die begin 2000 intrad, bleven de meeste beleggers echter met een financiŽle kater achter.
 
DM

Hieronder staan de brieven die Dexia Nederland naar de Belgische gedupeerden hebben verzonden.