KOERSONTWIKKELINGEN

FinanciŽle instellingen met de schrik vrij in 1998?

In de decemberuitgave van Legio Nieuws 1998, nummer 6, pagina 4 is te lezen:

Quote:

ďHet is niemand ontgaan: In augustus sloeg de stemming in de financiŽle wereld om, na steeds hoger stijgende koersen. ... ING en ABN AMRO meldden dat zij hun winstprognoses voor 1998 naar beneden zouden bijstellenĒDe maximale daling AEX bedroeg in juli en september 40%. Maar onder het kopje Zonnig staat:

Quote:

ďSinds de zomermaanden hebben de aandelenkoersen gelukkig weer een herstel laten zien. ....Met de zich herstellende financiŽle markten ziet de toekomst er voor de banken en verzekeraars weer zonniger uit. Het lijkt erop dat deze fondsen met de schrik vrijkomen: de beursdip is voorbij en de markt heeft zich voor een groot deel hersteld....ĒKansen op een goed rendement enorm gedaald.

Als je het goed bekijkt is dit tevens het moment waarop Legio Lease als professional een pas op de plaats had moeten maken. De bomen groeien niet eeuwig de lucht in. Zij wisten als geen ander dat na een aantal zeer goede jaren, zelfs gewaarschuwd met een geweldige beursdip, de kansen voor hun klanten om een goed rendement te behalen enorm was gedaald.

De kans op een heuse crash was nog volop aanwezig.

Tot dat oordeel is de AFM ook gekomen. Maar de euforie was over een breed front erg groot. Zie Legio Nieuws december 1998 nr6-pg7, 'Beursnieuws op radio en televisie'. Hierdoor gesteund deden ze er juist een schepje bovenop. Men startte de grootscheepse aktie met de WinstVerDrieDubbelaar terwijl het gevaar wezenlijk dicht om de hoek lag.

Wie is er objectief genoeg om deze handelwijze van Legio-Lease goed te kunnen beoordelen?


Okerene