KANSEN OP EEN GOED RENDEMENT ENORM GEDAALD.

"Beslissende maanden voor koers van de economie"

Dit artikel uit FiscAlert Magazine van november 1998 bladzijde 12 en 13 - Beslissende maanden voor koers van de economie - is een vervolg op "Onzekerheden wereldwijd toegenomen'' (FAM okt.1998)

De auteur Prof. dr.A.Knoester gaat hier in op de grote risico's die ons bedreigen. De economische groei in de VS zou afvlakken maar daardoor ook de rente onder druk komen te staan. De centrale banken zouden immers proberen om te vermijden dat wij in een wereldrecessie terecht komen.

Quote:

''Zelfs als de winsten van de bedrijven (en dus de dividenduitkeringen) dit jaar en volgend jaar helemaal niet zouden stijgen, lijkt het beleggen in aandelen bij het huidige koersniveau nog steeds perspectiefrijk....''Toch had hij zelf al eerder aangegeven dat het beursklimaat de laatste maanden aanzienlijk was verslechterd. Gelukkig was er in Europa en zelfs in de VS nog geen sprake van deflatie maar die moest dan wel beperkt blijven.

Quote:

''Het is echter niet helemaal uit te sluiten dat er geen zachte maar een harde landing in de lucht hangt met een LANGDURIGER PROCES van deflatie met bijbehorende daling van de afzet en de productie. Voor beleggers betekent dat behoedzaamheid beter troef kan zijn...''Ook het kader geeft duidelijk aan:

Quote:

'' [het]..mag niet langer uitgesloten worden dat de wereldeconomie afglijdt naar een recessie met deflatie... ''Hij benadrukte nogmaals dat behoedzaamheid bij beleggen aan te raden was. Legio-Lease deed precies het tegenovergestelde en versterkte de hype van beleggen met geleend geld.

Dus pas op! De kansen op een goed rendement op aandelen waren enorm gedaald.


Als je het goed bekijkt is dit tevens het moment waarop Legio Lease en overige aandelenlease-aanbieders als professionals een pas op de plaats hadden moeten maken. De bomen groeien niet eeuwig de lucht in. Zij wisten als geen ander dat na een aantal zeer goede jaren, zelfs gewaarschuwd met een geweldige beursdip, de kansen voor hun klanten om een goed rendement te behalen enorm was gedaald. De kans op een heuse crash was volop aanwezig. Tot dat oordeel is de AFM ook gekomen. Hierover de volgende keer meer. Maar de euforie was groot (Zie Legio Nieuws december 1998 - Beursnieuws op radio en televisie.) en zij deden er juist een schepje bovenop. Veelal met specifiek aan de klant gerichte brieven en aanbiedingen. 'Uitsluitend voor u als klant van Legio-Lease'.

Ze hadden kennelijk lak aan het droevige lot van de beginnende instappers en speelden juist in op hun gebrek aan ervaring.

Okerene