SPECULEERDE LEGIO-LEASE OP EEN SLECHT BEURSKLIMAAT ?

Het artikel uit FiscAlert Magazine van februari 2000 bladzijde 26 en 27, Beleggen. Zo werkt een (geschreven) optie, omschrijft op een eenvoudige manier het niet meer in de beurswereld weg te denken gebruik van opties. Het wordt gezien als een zeer lucratieve handel. Niet iedereen is echter goed op de hoogte van de werking van en/of het verschil in "calls' en "puts".

Quote:

".. Zo'n KOOPRECHT noemen we een 'calloptie'. De bezitter van de aandelen schrijft de calloptie, u krijgt daarvoor het recht om zijn (van de bezitter) aandelen te kopen voor een bepaald bedrag. De van tevoren afgesproken prijs waartegen u de aandelen kunt kopen, noemen we de 'uitoefenprijs'. Deze kan gelijk zijn aan de actuele koers, maar kan ook hoger of lager liggen. .."



Het tegenovergestelde:

Quote:

".. Zo'n VERKOOPRECHT noemen we een 'putoptie'. ."



De premie voor dit verkooprecht betaalt de belegger als hij/zij er niet helemaal zeker van is dat de eenmaal gekochte aandelen wel hun waarde zullen behouden. (Als hij dit voor 100% zou weten dat deze zullen dalen, kan hij beter de aandelen meteen verkopen en de premie uitsparen.) De kans op een stijging kan hij met een putoptie zolang als afgesproken behouden.

Quote:

".. Door een putoptie te kopen beschermt [de belegger] zijn aandelen tegen een waardedaling, .."



Zie het als een brandverzekering. Als het fout gaat is men voor een relatief klein bedrag toch verzekerd tegen de (plotselinge) waardevermindering.

De verkoper van de putoptie heeft daarentegen een latente koopverplichting om de aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs en tijd af te nemen zodra de premiebetaler zich daartoe genoodzaakt voelt. Ook al is de waarde ervan sterk teruggelopen. Maar:

Quote:

".. Het is de schrijver (verkoper) van de putoptie te doen om de premie. Hij hoopt dat de koers zal stijgen. In dat geval kan hij namelijk de premie in de zak steken zonder dat er bloed vloeit. Zelfs als de koers gelijk blijft of licht daalt, zal de ontvangen premie de schade uit de koopverplichting overtreffen."

 

Quote:

"Maar als de koers onverhoopt ernstig daalt, dan krijgt de schijver van een putoptie de aandelen 'aangelapt' [afnameverplichting], zoals dat in beurstermen heet. .."



In het kader "Opties schrijven" wordt daarom uitgelegd om dit altijd gedekt te doen. Hetzij met aandelenbezit (bij callopties) of zorgen dat er genoeg op de bankrekening staat om de aandelen af te kunnen nemen (bij putopties). Het is echter ook mogelijk dit ongedekt te doen.

Quote:

".. In het geval van (ongedekt) schrijven van putopties, wordt gespeculeerd op een slecht beursklimaat. Men verwacht een koersdaling, een gelijkblijvende beurs of een zeer geringe stijging. Als men de aandelen krijgt 'aangelapt' is dankzij de ontvangen optiepremie de kostprijs lager dan indien de aandelen direct waren gekocht. .."



Bij het handelen met opties is er altijd een winnaar en een verliezer!
Het is voor de onervaren belegger bijna gelijk aan gokken. Banken maar vooral de optiehandelaren kennen dit kunstje als geen ander. Van het speculeren op een slecht beursklimaat (zie ook andere artikelen hierover) wordt Bank Labouchere nu verdacht en wordt vermoed dat zij geen of niet alle aandelen hebben aangekocht voor hun klanten en min of meer 'ongedekt' combinaties met putopties hebben geschreven.

Mogelijk hebben zij ook zogenaamde synthetische aandelen ter dekking gecreeerd met interbancaire OTC opties. Mochten ze later door overnameverplichtingen alsnog gedwongen worden de aandelen te leveren, dan waren ze toch nog goedkoper uit dan bij eerdere aanko(o)p(en) en/of aanvang van de contracten. Dat is omschreven in het eerder besproken kader van deze FisAlert Magazine. Het 'aangelapt' krijgen van de aandelen deert hen niet, maar hun klanten wel.

Daarbij komt dat voor het schrijven van opties premiegeld wordt geind. Bij een stijgende beurs waren ze alleen de premie voor de (OTC)opties kwijt. (premies kunnen zelfs nagenoeg tegen elkaar wegvallen als gebruilk is gemaakt van 'forwards', een OTC call en gegschreven putoptie-combinatie, vergelijkbaar met futures op de reguliere markt.) De altijd tot betalen gehouden klant was hun dekking want zij betalen uiteindelijk het onderliggende krediet voor de (eventuele?) aanschaf van de aandelen. Tel uit je(hun) winst. Zij waren echter verplicht voor de aan hun klanten verstrekte kredieten aandelen te kopen op de AEX te Amsterdam. Dit alles zal moeten worden uitgezocht.

Het geval wil dat een voormalig hoofd opties bij Labouchere, Cees Smit alias Frans van Dongen, over het gebruik van deze OTC-opties in zijn column op aangeeft:

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=17222

http://www.todaysbeheer.nl/todaysbeheer/wieiscsmit.htm

Quote:

".. Instellingen kunnen met opties prima synthetische aandelenposities creëren, die zich niet anders gedragen dan echte aandelen. Met interbancaire transacties (zogenaamde over-the-counter opties) kunnen ze de risico's volledig afdekken. .."



Daarnaast wordt er in het Legio-Nieuws van april 1997 in een gesprek met David Diepbrink , medewerker optieafdeling Bank Labouchere, aangegeven dat bij hun producten, bijvoorbeeld bij de Winstverdubbelaar en Koerslift, gebruik wordt gemaakt van OTC-opties. Gegeven dit feit en als het voormalig hoofd opties bij Labouchere in een column aangeeft dat deze werkwijze normaal en legitiem is dan zouden de geruchten wel eens kunnen kloppen. Haast geen kosten maken maar de kopers wel belasten met uitgaven die nooit plaats hebben gevonden? En ook nog op de contracten aangeven met aankoop/valutadatum op de AEX Amsterdam! Lijkt mij misleidend, ja zelfs frauduleus.
(aangezien ik geen expert ben op dit gebied zullen kenners het stokje moeten overnemen)

Okerene

lees ook: aankoopbewijzen geleaste aandelen
http://www.trosradar.nl/forum/viewtopic.php?t=20806&postdays=0&postorder=asc&start=0

OPTIEWEEK:Dexia zwijgt over geschreven putopties
Publicatiedatum: 4/1/2003 Prisco Battes
http://forum.fok.nl/topic/393631/1/1000 posting Captain-America (chapeau)