Amsterdam, 22-08-2008

PERSBERICHT
 
Eerste bank gedaagd in woekerpolis-affaire
STICHTING WPC KLAAGT RABOBANK AAN
 
Amsterdam - Stichting WPC (Woekerpolisclaim) heeft vandaag bij de Ombudsman Financiële Dienstverlening een reeks klachten ingediend tegen Rabobank Nederland, enkele lokale Rabobankvestigingen en verzekeraar Interpolis. WPC doet dat namens consumenten met een OpMaat Hypotheek, eind jaren ´90 één van de meest verkochte hypotheekproducten. Stichting WPC verwijt de Rabobank en Interpolis misleiding, onjuiste voorlichting over de risico’s van het product, verkeerde advisering en het verborgen houden van de overlijdensrisicopremies. Het is voor het eerst dat een bank ook in zijn rol van tussenpersoon wordt gedaagd in de ‘woekerpolis-affaire’.
 
Bij Stichting WPC zijn op dit moment ongeveer 10.000 consumenten met een OpMaat Hypotheek aangesloten. Dit product van marktleider Rabobank is naar schatting circa 100.000 keer verkocht. De totale bruto premie-inleg wordt geschat op ruim € 4 miljard. Circa 25% van de inleg op de aan dit product verbonden beleggingspolis gaat tijdens de looptijd op aan kosten, waarnaast nog een hoog variabel bedrag aan risicopremies wordt berekend.
 
De Rabobank adviseert haar klanten zelf al langere tijd om over te stappen naar een spaarhypotheek of bankspaarproduct met minder risico’s en lagere kosten. Stichting WPC vindt dat de bank hiermee in feite schuld bekent. Rabobank weigert echter klanten te compenseren voor geleden verliezen.
 
Stichting WPC eist dat de Rabobank haar klanten alsnog compensatie biedt. Tot dusver heeft de bank collectief overleg met de Stichting geweigerd. Ook individuele klachten van klanten worden veelal afgewezen of zelfs niet eens beantwoord. Stichting WPC is van mening dat de Rabobank de klachtenprocedure hierdoor over zichzelf heeft afgeroepen, maar blijft open staan voor overleg over een collectieve schaderegeling.
 
Stichting WPC behartigt samen met de Vereniging Consument & Geldzaken de belangen van consumenten met een beleggingsverzekering. Op dit moment vertegenwoordigen zij circa 75.000 consumenten. Stichting WPC is - gemeten in aantallen donateurs – de grootste belangenorganisatie die zich specifiek richt op beleggingsverzekeringen.