Fortis trekt stekker uit leasebedrijf
Van onze verslaggever Merijn Rengers

AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis trekt de stekker uit Groeivermogen, een dochterbedrijf dat haute finance producten voor de gewone man ontwikkelde. Deze week werd Fortis door de klachtencommissie van het DSI veroordeeld tot het betalen van in totaal 30 duizend euro schadevergoeding aan tien beleggers die aandelenleasecontracten bij Groeivermogen hadden afgesloten.

DSI stelt
boze beleggers
in het gelijk

Het personeel van Groeivermogen, dat onlangs verhuisde van Utrecht naar Amsterdam, houdt zich alleen nog bezig met het afwikkelen van de 25 duizend lopende contracten, bevestigt een woordvoerster van Fortis. 'Er worden geen nieuwe activiteiten ondernomen.'

De deconfiture van Groeivermogen houdt verband met de problemen rond aandelenlease, het beleggen met geleend geld. Boze beleggers zoeken na het falen van bemiddelingspogingen hun gelijk bij de rechter of bij een klachtencommissie. Dat levert Fortis imagoschade op, bovenop de juridische kosten en schadevergoedingen die de bank moet betalen.

Die lopen op. Deze week werd duidelijk dat Fortis tien beleggers die door Groeivermogen uitgedokterde aandelenleasecontracten hadden afgesloten, schadeloos moet stellen. Dat blijkt uit een serie uitspraken die de klachtencommissie DSI deze week heeft gepubliceerd.

In de tien afzonderlijke gevallen heeft DSI de klagers in het gelijk gesteld. Zij hadden aangevoerd dat zij door de inmiddels in Fortis opgegane VSB-bank valselijk waren voorgelicht over de risico's van hun beleggingen. DSI becijfert de schade voor de beleggers op de helft van wat de beleggingsavonturen hen hebben gekost. Daardoor moet Fortis ruim 30 duizend euro overmaken. De kosten voor Fortis blijven binnen de perken, omdat de meeste beleggers verzekerd waren tegen grote koersdalingen.

De bankverzekeraar overweegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. DSI probeert de vele aandelenlease-zaken tegen de Belgisch-Nederlandse bank zoveel mogelijk op dezelfde manier te behandelen. Nu de klachtencommissie de beleggers in tien opeenvolgende gevallen in het gelijk stelt, maken ook andere beleggers die bij DSI over Fortis hebben geklaagd, een goede kans.

De vonnissen van DSI zijn daarnaast opvallend, omdat problemen rondom aandelenlease zich tot nu toe vooral bij het Belgische Dexia, en in mindere mate bij verzekeraar Aegon afspeelden. Fortis was de derde grote partij op deze markt.

Groeivermogen heeft in totaal 105 duizend leasecontracten verkocht. Defam, een andere Fortis-dochter, verkoopt nog steeds aandelenleasecontracten. In totaal leenden beleggers voor meer dan 700 miljoen euro van Fortis om te beleggen.

Groeivermogen is een van de laatste parels uit de kortstondige bloeiperiode van de aandelenlease. Dexia, dat indertijd Legiolease, de grootste aanbieder van beleggingen met geleend geld kocht, onderneemt geen activiteiten meer in Nederland. Ook Aegon Financiële Diensten, de tak van de Haagse verzekeraar die verantwoordelijk was voor aandelenlease, is ingrijpend gereorganiseerd.

© de Volkskrant