Amstelveen, 9 december 2006
 
PERSBERICHT
 
MILJOENENCLAIM TEGEN NATIONALE NEDERLANDEN
 
De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) hebben gisteren samen voor duizenden polishouders een schadeclaim ingediend bij Nationale Nederlanden. De claim betreft door Nationale Nederlanden aan klanten aangeboden beleggingsverzekeringen, zoals Flexibel Verzekerd Beleggen (FVB).  De organisaties hebben Nationale Nederlanden opgeroepen in overleg te treden over een schadevergoedingsregeling voor de polishouders.
 
WPC en VCG zijn na onderzoek tot het inzicht gekomen dat de beleggingsverzekeringen weinig kans bieden op een positief rendement. De klant loopt relatief grote risico's, en daar staat onvoldoende kans op rendement tegenover, aldus de organisaties. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat hoge kosten worden ingehouden op de premie van de klant.
De afgelopen jaren verschenen al diverse rapporten die dit ondersteunen.
 
WPC en VCG menen dat Nationale Nederlanden haar klanten onvoldoende heeft geďnformeerd over de kosten en het feit dat de kans op een behoorlijk rendement hierdoor aanzienlijk vermindert. Daarnaast menen de organisaties dat Nationale Nederlanden haar zorgplicht heeft geschonden en dat bij klanten sprake is van dwaling ten gevolge van onvoldoende informatieverstrekking door Nationale Nederlanden.
 
WPC en VCG willen dat klanten het recht krijgen om hun beleggingsverzekering kosteloos op te zeggen, waarbij Nationale Nederlanden een aanvullende schadevergoeding aan de klanten dient te betalen. Deze vergoeding moet het verschil dekken tussen het bedrag dat de klant zou hebben ontvangen als hij zijn premie op een spaarrekening had gestort of in obligaties had belegd en de - veelal veel lagere - afkoopwaarde van de polis. Ook dient Nationale Nederlanden haar klanten volledige openheid van zaken te geven over de ingehouden kosten en het productrendement, het rendement van de polis ná aftrek van kosten. Veel polishouders weten niet dat het productrendement veel lager is dan het fondsrendement, het rendement van de beleggingsfondsen waarin (een deel van) de premie wordt belegd. Polishouders realiseren zich hierdoor vaak niet dat zij gedupeerd zijn of kunnen worden.
 
Naast de claim tegen Nationale Nederlanden verwachten WPC en VCG op afzienbare termijn ook tegen enkele andere aanbieders van beleggingsverzekeringen claims in te dienen. Polishouders kunnen zich aanmelden op de website www.woekerpolisclaim.nl.