‘Hoge Raad inzetten bij Dexia-zaak’
 
ANP/GPD
 
EINDHOVEN - Rechters die aandelenlease-geschillen behandelen, willen dat de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan, een uitspraak doet in de procedures die daarover lopen. Doel is om zo enige samenhang te brengen in de verschillende uitspraken. Ook kan er dan sneller een uitspraak volgen in lease-zaken.
 
De rechters hopen van de Hoge Raad bijvoorbeeld antwoord te krijgen op de vraag of een gehuwde leasebelegger toestemming van de echtgenoot nodig had voor het aangaan van contracten. Ook de vraag of Dexia het inkomen van leasebeleggers had moeten toetsen, is wezenlijk.,,Maar het kan wel een jaar duren voordat er een uitspraak van de Hoge Raad ligt,’’ aldus een woordvoerder van de rechters. Beleggers die geld verloren met aandelenlease lijken zich voorlopig alleen te kunnen warmen aan een uitspraak van het Amsterdamse kantongerecht van afgelopen augustus. Daarin staat dat aandelenlease als huurkoop kan worden gezien. Niet door de huwelijkspartner ondertekende contracten zijn volgens de Amsterdamse rechter vernietigbaar.De leden van de stichting Eegalease willen dat Dexia de incassoprocedures in hun richting stopten daarom stappen de beleggers andermaal naar de rechter.
 
Het gaat om beleggers die hun beleggingscontracten met Dexia met succes hebben aangevochten.,,Dexia heeft steevast de druk opgevoerd door deurwaarders te sturen naar mensen die niet kunnen betalen,’’ aldus de stichting Eegalease.Dexia wijst erop dat rechters elders in Nederland uitspraken hebben gedaan die botsen met Amsterdamse conclusie. De bank meent dat de uitspraak van de ene rechter niet zwaarder kan wegen dan die van de ander en zet de incassoprocedures daarom door, aldus een woordvoerder.
 
Dexia heeft de incasso’s bij circa 420 klanten die de overwaarde van hun huis hebben vrijgemaakt voor aandelenlease, wél stopgezet. Volgens Dexia zijn deze incasso’s tijdelijk gestaakt omdat deze personen in zware financiële problemen dreigen te komen.
 
Volgens Dexia zijn de financiële sores bij de aanhang van Eegalease beduidend minder.
 
Copyright © 2004 Utrechts Nieuwsblad - alle rechten voorbehouden