Spaar Select België bijna failliet

Door Peter de Brie

Donderdag 22 juli 2004 - ANTWERPEN – Spaar Select België heeft het faillissement aangevraagd. De doodsteek voor de financieel adviseur is volgens het bedrijf toegediend door de Nederlandse verzekeraar Aegon.
 
Die liet beslag leggen op rekeningen van Spaar Select wegens een schuld van 700.000 euro. Met Spaar Select Nederland, zegt Aegon, is er geen conflict.
 
Tegenover Vlaamse media bevestigde Fred Maessen van Spaar Select België dinsdag dat zijn bedrijf ‘de boeken neerlegt’. Als oorzaak voor het aanstaande faillissement noemt hij de Aegon-claim. Voor de twaalf resterende medewerkers in België betekent dit het verlies van hun baan.
 
Aegon liet in maart beslag leggen op rekeningen van Spaar Select België, dat zijn hoofdkantoor in Antwerpen heeft. De dienstverlener heeft aan circa 40.000 klanten hypotheken, spaar- en beleggingsproducten verkocht. De tussenpersoon had in België namens de Belgische Aegon-dochter Money Maxx ook Kapitaalplan verkocht, een variant op het Nederlandse Spaarbeleg.
 
„Wij betalen aan Spaar Select provisie als ze onze producten verkopen“, legt directeur communicatie Jan Driessen van Aegon uit. „Die provisie wordt, afhankelijk van de contractduur, vooruit betaald. Bijvoorbeeld voor tien jaar. In die tijd moet Spaar Select de klant adviseren en het contract beheren. Intussen ontvangen wij de premies van de klant.“ Stapt een klant na vier jaar uit, dan eist Aegon zes jaar provisie terug.
 
„Het is normaal in onze branche dat je retourprovisie krijgt als een contract door slecht beheer of advies van de bemiddelaar of door andere keuzes van de klant de looptijd niet volmaakt. Dat is het risico van het vak voor tussenpersonen“, stelt Driessen.
 
Vaak wordt retourprovisie verrekend met ‘verse’ provisie die een tussenpersoon verdient door verkoop van nieuwe polissen. „Maar lukt dat niet, en het bedrijf is niet in staat of bereid om ons terug te betalen, dan volgen er serieuze maatregelen. Spaar Select België had 700.000 euro schuld bij ons.“
 
Volgens Driessen vocht Spaar Select het beslag meermaals aan via kortgedingen. „Maar die hebben ze allemaal verloren.“ Als Spaar Select België inderdaad failliet wordt verklaard, schaart Aegon zich in het rijtje schuldeisers. „Er vallen momenteel wel meer tussenpersonen“, aldus Driessen.
 
Volgens hem heeft Aegon geen problemen met Spaar Select Nederland in Tilburg. Eerste man aldaar is Robert van den Broek, die voorheen Spaar Select België leidde. Hij was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.
 
Bij Spaar Select België kon gisteren, vanwege de Nationale Feestdag, ook niemand reageren. Het bedrijf was nog niet zo lang weer actief, na een schorsing van 5 maart tot en met 5 mei door de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CFBA) - de Belgische ‘autoriteit financiële markten’ - om de consument te beschermen tegen dubieuze verzekeringsproducten.
 
De Belgische justitie deed dit jaar diverse invallen bij Spaar Select omdat er riskante, illegale hypotheekvormen zouden zijn verkocht. Daarnaast lag de bemiddelaar onder vuur van Spaar Verlies, een groep gedupeerde beleggers die met grote schulden zitten door aandelenleaseconstructies zoals die ook in Nederland veel slachtoffers maakten. Door alle problemen zag het bedrijf zich enige tijd geleden gedwongen de sponsoring van de profploeg van wereldkampioen veldrijden Bart Wellens te staken.
 
Spaar Select is opgericht door de Bredase ondernemer Jan-Willem van Dijk. De zelfstandige Belgische tak is afgesplitst van de Nederlandse, die naast de Tilburgse hoofdzetel nog kantoren heeft in Leiden, Rhenen, Venlo en Zwolle.
 
Van Dijk was na zijn terugtreden als directeur nog wel aandeelhouder in zowel het Nederlandse als het Belgische Spaar Select. Vorig jaar verkocht hij al zijn belangen aan medeaandeelhouder Herman Sistermans.
 
Ook Spaar Select Nederland kreeg na het instorten van de effectenbeurzen de wind van voren door boze beleggers die meenden misleid te zijn met aandelenleaseconstructies. In het aantal kantoren en medewerkers werd drastisch gesnoeid, de sponsoring van de schaatsploeg met Gianni Romme werd gestaakt, de steun aan de Bredase ijsbaan kon niet worden nagekomen, en het nieuwe, prestigieuze hoofdkantoor in Etten-Leur moest worden verkocht.
 
Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden