'Niet schikken met Dexia'

Eric Pelzers

Zaterdag 30 april 2005

Voerendaal - In principe niet schikken met Dexia. Dat adviseert de Voerendaalse advocaat Michel Rompelberg. Hij behartigt de belangen van vijfhonderd gedupeerde cliënten. "De door Dexia voorgestelde schikking is te karig en komt te laat'', zegt hij. "Dexia heeft mensen voor de rechter gesleept en de uitspraken zijn ongunstig voor de bank geweest. Daarom komen ze nu met een schikking.''

Dexia bereikte gisteren met de stichtingen Leaseverlies, Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) een akkoord over de aandelenleaseproblemen. Oud-president W.Duisenberg van De Nederlandsche Bank bemiddelde hierin.

'Akkoord is slecht voorstel van Dexia'

Hoofdlijn van het akkoord is dat tweederde van de schuld wordt kwijtgescholden. De betrokken partijen leggen de overeenkomst met een positief advies voor aan hun achterban. Als die ook akkoord gaat, staken zij de collectieve rechterlijke procedures tegen Dexia. Dat zou gebeuren als meer dan de helft van de leden akkoord gaat met de schikking. Wie niet akkoord gaat, moet zelf een rechtszaak aanspannen.

Volgens advocaat Rompelberg pakten individuele rechtszaken van slachtoffers in de meeste gevallen tot nu toe veel gunstiger uit. ,,Niet alleen is in die rechtszaken de volledige restschuld kwijtgescholden, maar is in meerdere gevallen ook nog eens schadevergoeding toegekend. Het Duisenberg-akkoord gaat in de meeste gevallen uit van kwijtschelding van tweederde van de restschuld. Van de inleg zien de gedupeerden niets terug.''

De leasecontracten werden eind jaren negentig met veel tamtam door financiële partijen in de markt gezet. Beleggers konden daarmee aandelen kopen met geleend geld en die aandelen weer gebruiken als onderpand voor de lening. Almaar stijgende aandelenkoersen gaven beleggers het idee dat zij er alleen maar mee konden winnen. Toen vanaf 2000 de koersen begonnen te dalen, kwamen veel mensen met grote schulden te zitten.

Van de vijfhonderd aandelenleasezaken die Rompelberg aanhangig heeft gemaakt, zijn er volgens hem vijftig tot honderd grotendeels met succes afgehandeld. De andere zaken zijn tot het najaar geschorst in afwachting van de uitkomst van bemiddeling van Duisenberg. Dat de Stichting Leaseverlies haar achterban wel positief adviseert, komt volgens Rompelberg doordat die stichting een zeperd heeft gehaald bij de rechtbank. ,,De stichting heeft bij de rechter ingestoken op misleidende reclame en niet op bijvoorbeeld wanprestatie. ,,Wanprestatie houdt in dat Dexia verzuimd heeft na te gaan of klanten de lasten wel konden dragen'', zo legt de Voerendaalse advocaat uit.

Platform Aandelen Lease houdt 18 mei om 19.30 uur in De Harmoniezaal aan het Sunplein in Landgraaf een bijeenkomst voor gedupeerden.

© Dagblad De Limburger