Dexia-deal
 
Gepubliceerd op 29 januari 2008, 17:14
Laatst bijgewerkt op 29 januari 2008, 17:38
 
Hoe veilig is het om geld tijdelijk aan derden af te staan? De stelregel is simpel: Hoe groter het rendement, hoe groter het risico.
 
De praktijk is ook helder: Hoe listiger de constructie, hoe gevaarlijker de inleg. Wie toch twijfelt, kan nog het beste informeren in zijn familie- of kennissenkring. Roep simpel het 'D-woord' en waarschuwingen zullen uw deel zijn.
 
De gedupeerden van de Dexia-affaire, die geld verloren met een uiterst riskante aandelenlease-constructie, zijn ervaringsdeskundigen bij uitstek. Zij kunnen u vertellen hoe u uw spaarcenten niet moet stallen. Zij kunnen u ook vertellen welke ellende uw deel wordt, als u als kleine belegger toch kiest voor listige constructies.
 
Zij kunnen u verder verhalen wat er gebeurt als u uw schade nog een beetje wilt verhalen. Dat je ook nog nat kunt gaan als je adviezen volgt van consumentenpartijen als de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. En dat zelfs een autoriteit als Wim Duisenberg geen garantie is voor een maximaal resultaat.
 
Zij zullen u tenslotte adviseren dat je beter op eigen kompas kunt varen. Als je veel uithoudingsvermogen en nog meer geduld hebt, kun je als verliezer aan het eind van de rit toch nog een beetje winnaar worden.
 
De conclusie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad geeft Dexia-klanten die aandelen leasden zonder een handtekening van hun partner hoop dat zij hun inleg terugkrijgen. Het de beloning voor hen die uithoudingsvermogen en geduld toonden. De zaak leert dat je als verliezer van een listige beleggingsconstructie heel lang op de blaren moet zitten.
 
Particuliere beleggers verliezen vaak geld aan vrijages met de beurs. Hebzucht en dommigheid zijn daarbij de belangrijkste factoren. Dat geldt nog het meest als het gebeurt met geleend geld.
Zo is het D-woord niet alleen een vloek, maar ook een waarschuwing.
 
Kees van der Malen
 
(c) 2008 Noordhollands Dagblad