Rapport AFM stelt Dexia in het gelijk
 
Leaseproces spreekt van "incident"
 
AMSTERDAM - Dexia Bank heeft in de afwikkeling van de slepende aandelenleaseaffaire een steun in de rug gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
 
Uit onderzoek van de AFM is gebleken dat de bank de aandelen die bij de omstreden beleggingsproducten behoorden indertijd daadwerkelijk heeft gekocht en behouden. Het conceptrapport van de toezichthouder is donderdag openbaar gemaakt.
 
Een groep van circa 25.000 gedupeerden had twijfels over de daadwerkelijke aankoop en procedeert tegen het algemene schikkingsvoorstel, de zogeheten Duisenbergregeling. Het onderzoek van de financiële toezichthouder is gedaan op verzoek van het gerechtshof in Amsterdam.
 
Het hof buigt zich over een verzoek van een aantal belangenorganisaties van gedupeerde beleggers, die de getroffen schikking te mager vinden. De Duisenbergregeling is gebaseerd op een gedeeltelijke kwijtschelding van restschuld. "Maar als Dexia Bank helemaal geen aandelen had en de producten heeft gefinancierd met opties, dan is er van restschuld geen sprake", aldus Piet Koremans van Stichting PAL, Platform Aandelenlease.
 
Koremans constateert bij eerste lezing dat het rapport tegenstrijdig is. "De AFM beweert enerzijds dat het bezit van de aandelen aannemelijk is, maar schrijft vervolgens dat ze dit bezit feitelijk niet kan aantonen."
 
Een woordvoerder van Dexia Bank noemt de uitspraak daarentegen "duidelijk en in lijn met wat we altijd hebben beweerd."
 
Woordvoerder Joost Papeveld van juristenkantoor Leaseproces, dat inmiddels zo'n 40.000 gedupeerden bijstaat, noemt het rapport een "incident in een langere procedure. Deze uitkomst is niet beslissend voor het verbindend verklaren van de Duisenbergregeling. Het maakt ook niet uit voor individuele rechtszaken. Bovendien hebben we nog een aantal vragen."
 
Het rapport van de AFM is nog een concept. Betrokkenen kunnen nog op- en aanmerkingen maken, waarna de toezichthouder een definitieve versie opmaakt. Mede op basis van dat verslag beslist het gerechtshof of de Duisenbergregeling verbindend verklaard kan worden en aan alle beleggers opgelegd kan worden.
 
De beleggingsproducten van Dexia Bank en voorgangers hebben circa 400.000 mensen in de financiële problemen gebracht. Er werden hoge rendementen in het vooruitzicht gesteld met constructies als bijvoorbeeld de winstverdubbelaar. Toen de beurskoersen kelderden, bleken de beleggers alleen maar grote schulden te hebben overgehouden met deze producten
 
Copyright (C) Reformatorisch Dagblad