Adviseur moet leaseklant geld terugbetalen
 

Fortis Bank, Fortis-dochter Defam en tussenpersoon Happy Service Verzekeringen zijn veroordeeld tot terugbetaling van de hele inleg en kwijtschelding van de complete restschuld van twee leaseklanten.

Met de schadeloosstelling is een bedrag gemoeid van euro 110.000. Dit blijkt uit een zojuist gepubliceerd vonnis van de rechtbank in Utrecht. Fortis is volgens de rechtbank in zijn zorgplicht tekort geschoten.

Volgens advocaat Marius Rebel, die de twee gezamenlijk procederende leaseklanten - broers van elkaar - bijstaat, 'is dit vonnis om minstens twee redenen interessant. Eerst vanwege de hoogte van het schadebedrag. Dat is het tienvoudige van het gemiddelde bij leasezaken. Minstens zo opmerkelijk is dat ook de tussenpersoon door de rechter aansprakelijk is gesteld. In negen van de tien andere aandelenleasezaken blijft de tussenpersoon buiten schot.'

Happy Service
  • Fortis en dochter Defam moeten leaseklant betalen
  • Fortis is volgens rechtbank tekortgeschoten
  • Ook tussenpersoon Happy Service moet betalen
  • In meeste zaken blijft tussenpersoon buiten schot
  • Fortis al eerder gestopt met Defam-effectenlease

De broers hadden een 'Defam Effectenlease'-contract bij Fortis Bank door bemiddeling van het vanuit Bunnik opererende Happy Service Verzekeringen. Happy Service is een 100%-dochter van DBV Verzekeringen, dat weer eigendom is van de Credit Suisse Group.

De rechtbank laat in haar vonnis zwaar meewegen dat een medewerker van Happy Service in het bijzijn van een collega tegenover de twee broers mondeling heeft bevestigd dat hij bij het afsluiten vijf jaar eerder van het leasecontract mondeling heeft gegarandeerd dat de klanten in ieder geval hun ingelegde geld terug zouden krijgen. De broers konden de rechter hier een bandopname van overhandigen.

Fortis-woordvoerder Hendrik Jan Eijpe kondigt aan dat Fortis in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Happy Service bestudeert het vonnis nog. Over de gronden waarop Fortis in hoger beroep gaat, wil de woordvoerder niet veel meer kwijt dan dat 'we het niet met het vonnis eens zijn'. Hij wijst er op dat de tussenpersoon bij het afgeven van de garantie dat ten minste de inleg zou worden uitgekeerd de kanttekening maakte dat dit 'op dat moment' gold. Het is de vraag of het de tussenpersoon te verwijten valt dat de klant daar een langdurige garantie in hoorde, aldus Fortis.

Fortis is enkele jaren geleden gestopt met Defam Effectenlease omdat er geen vraag meer naar is. Er zijn 17.500 contracten verkocht, waarvan er nu nog enkele honderden lopen. De procedure van Rebel is volgens Eijpe 'de eerste en de enige tegen Defam'.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

Deze uitspraak is hier te lezen