Regeling Dexia voor alle gedupeerden aandelenlease
ANP
 
AMSTERDAM - Oud-centralebankpresident Wim Duisenberg heeft een oplossing gevonden voor alle gedupeerden van aandelenleasecontracten bij Dexia. De schikking kost de Frans-Belgische bank 400 miljoen euro. De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, die het concern achtervolgden met juridische procedures, geven een positief advies aan hun leden over het aanbod, aldus de bank vrijdag.
 
Duisenberg verklaarde dat alle partijen donderdagavond tot een akkoord zijn gekomen.
 
Beleggers met een effectenleaseovereenkomst krijgen een korting van tweederde op hun mogelijke restschuld bij afloop van het contract. Schulden van partners die hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden.
 
De leasecontracten werden eind jaren negentig met veel tamtam door financiële partijen in de markt gezet. Alsmaar stijgende aandelenkoersen gaven beleggers het idee dat zij er alleen maar mee konden winnen. Toen vanaf 2000 de koersen begonnen te dalen, kwamen veel mensen met grote schulden te zitten.
 
Duisenberg was door De Nederlandsche Bank gevraagd om een oplossing te vinden voor de conflicten tussen Dexia en gedupeerde beleggers. Een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman M. Oosting was op niets uitgelopen, vooral door een halsstarrige houding van Dexia. De afgelopen tijd werd de bank echter in het defensief gedrongen doordat rechters steeds meer gedupeerden in het gelijk stelden.
 
Dexia is ‘zeer hoopvol’ dat de schikking ‘zeer breed zal worden gedragen’, zo zei een woordvoerder van de bank vrijdag. De totale strop van de aandelenlease-affaire bedraagt voor het bankconcern inmiddels meer dan 1 miljard euro, zo zei hij. Voor de schikking wordt een extra voorziening getroffen van 100 miljoen euro.
 
Een woordvoerder van de belangenclubs Leaseverlies en Eegalease is tevreden met de uitkomst van de bemiddeling. ‘Er is echt heel stevig onderhandeld en daar is een resultaat uitgekomen dat we positief aan de leden kunnen voorleggen.’
 
Niet alle beleggers zijn tevreden met het schikkingsvoorstel dat nu op tafel ligt. Initiatiefnemer Piet Koremans van het Platform Aandelenlease vindt dat hij het akkoord door zijn ‘strot geduwd krijgt’. De schikking biedt een behoorlijke kwijtschelding van de restschulden, terwijl de rechtbank in diverse gevallen het hele beleggingscontract heeft teruggedraaid en beleggers hun volledige inleg terugkregen. ‘Dat is veel beter. Wij adviseren beleggers om gewoon naar de rechter te stappen.’ Lody Worms uit Lelystad reageerde enthousiast op de regeling. Hoewel hij vindt dat Dexia zich in het verleden ‘schandalig heeft opgesteld’, had hij niet verwacht dat een deel van zijn restschuld kwijtgescholden zou worden. Toch begrijpt hij dat mensen die alsnog met een grote schuld blijven zitten, niet blij zijn met het akkoord.
 
Gedupeerde Andrea Nicolai noemt het bereikte akkoord ‘een mooie PR-stunt van Dexia’. Zij had een ‘fictieve restschuld’ van 35.000 euro, waarvan ze verwacht nog 11.000 euro te moeten betalen. De 46-jarige moeder van drie studerende kinderen is teleurgesteld in de stichtingen Leaseverlies en Eegalease. ‘Ik vind dat die te weinig juridische kwaliteit in huis hebben gehaald.’
 
De beurswaakhond AFM reageerde positief op het schikkingsvoorstel. De toezichthouder hoopt dat de betrokken beleggers serieus over het voorstel nadenken. Minister Zalm van Financiën liet eenzelfde geluid horen. Het akkoord lijkt volgens hem ‘een basis’ te vormen om snel buiten de rechter om tot een oplossing te komen.
 
In een toelichting zei bemiddelaar Wim Duisenberg vrijdag dat de schikking die Dexia met zijn klanten wil treffen, voor andere financiële bedrijven de leidraad moet vormen. ‘Het is een algemene regeling voor alle beleggers. Ik hoop dat andere ondernemingen zich hierbij aansluiten.’
 
Duisenberg heeft er bewust voor gekozen om alleen te onderhandelen met Dexia. ‘Als je een bemiddelingspoging doet en er zitten te veel partijen aan tafel, dan is het uitzichtloos’, verklaarde hij. Dexia was met afstand de grootste aanbieder van aandelenlease.
 
© de Volkskrant