28-02-2005
 
Advocaten aandelenleasers eisen rol in bemiddeling
 
Brandbrief aan Duisenberg

Door Walter Devenijns
 
Verscheidene advocatenkantoren eisen van oud-bankpresident Duisenberg dat ze betrokken worden bij zijn bemiddelingsoverleg over de aandelenleasezaak. De advocaten vinden het onaanvaardbaar dat hun cliënten langs de zijlijn staan.
 
Dit bevestigt Piet Koremans, woordvoerder van de belangenvereniging Platform Aandelenlease gisteren.
 
Zo'n 15 kantoren zullen deze week gezamenlijk op initiatief van het Zwolse advocatenkantoor Dommelholt en Van Dijk een brandbrief sturen naar Duisenberg. Enkele weken geleden werd aangekondigd dat Duisenberg een bemiddelingspoging zou doen in het conflict tussen de banken en de tienduizenden leasebeleggers.
 
Het lijkt erop dat Duisenberg alleen met de grootste belangengroep, stichting Leaseverlies, wil onderhandelen en dat vinden de advocaten onaanvaardbaar. Daarnaast is de brief ook gericht aan het overkoepelend orgaan van de rechtbanken, want volgens de juridische vertegenwoordigers worden, nu de bemiddeling een feit is, steeds meer rechtsprocedures over leasezaken aangehouden.
 
,,Er blijven te veel zaken liggen'', meldt advocaat Patrick aan de Kerk, die de brief van Dommelholt mede-ondertekenen zal. Hij ziet dat de rechters steeds meer zaken aanhouden, waardoor de onzekerheid bij zijn cliënten toeneemt. Eerder al meldde Dexia, de grootste partij, dat het al zijn procedures stopzet.
 
Koremans: ,,Je kunt niet zomaar eenzijdig procedures stilleggen. De advocaten van de gedupeerde beleggers hebben zich op initiatief van het Zwolse advocatenkantoor verenigd en sturen deze week een brief naar Duisenberg en de rechtbanken. Zaken mogen niet aangehouden worden, vinden ze.
 
,,Daarnaast willen we dat Duisenberg ons betrekt bij zijn bemiddelingspoging. Ik heb De Nederlandsche Bank (DNB) gebeld over de vraag met wie Duisenberg straks gaat praten. Ze meldden alleen dat Duisenberg met een 'beperkt aantal mensen' zal praten. Dat betekent dat hij vooral met Stichting Leaseverlies zal onderhandelen, maar die vertegenwoordigen zeker niet alle gedupeerden. De mensen die geld verloren hebben met de aandelenleasecontracten staan daarmee aan de zijlijn.''
 
Dommelholt was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
 
Duisenberg die zich in het openbaar niet wil uitlaten over de bemiddelingpoging, probeert een oplossing te vinden voor het bittere conflict tussen de banken en de aandelenleasers. Na het uiteenspatten van de hightech-zeepbel op de beurzen zakten de aandelen in elkaar, waardoor honderdduizenden Nederlanders hun schuld niet meer konden aflossen.
 
Aandelenleasen was dé hype in de tweede helft van de jaren 90, waarbij met geleend geld belegd werd op de beurs. Na de krach brak een opstand uit, die uitgroeide tot de grootste beleggers-opstand van Nederland. De kopers vonden dat ze misleid waren over de risico's.
 
© Algemeen Dagblad