Winst oudere aandelenleaser
 
Het Financieele Dagblad 27 juli 2007
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
Zieke en bejaarde leasebeleggers kunnen sneller hun geld terugkrijgen.
 
AMSTERDAM - De affaire rond de aandelenlease, waarbij honderdduizenden mensen veel geld verloren met beleggingen met geleend geld, gaat waarschijnlijk nog vele jaren duren. Bejaarden moeten daarom voorrang krijgen, zo oordeelde de kortgedingrechter in Amsterdam eerder deze week.
 
Het gaat om een zaak van twee bejaarde echtelieden van 75 en 78 jaar oud, die in slechte gezondheid verkeren. Hoewel ze al twintig jaar gescheiden van elkaar leven, is het huwelijk nooit ontbonden.
 
Het tweetal wilde snel geld terugvorderen van Dexia , opvolger van de Bank Labouchère, die het aandelenleaseproduct had verkocht. De rechter ging mee in de redenering dat hun gezondheidstoestand zo slecht is, dat de zaak spoedeisend is.
 
De twee beriepen zich op het feit dat de handtekening van een van de partners ontbrak op het contract. Eerder al heeft de rechtbank vastgesteld dat in dat geval het contract nietig is. Dexia moet dan de hele inleg terugbetalen en mag geen restschuld opeisen. Voorwaarde is dat de partner op tijd heeft gemeld het contract te willen terugdraaien. Omdat de partners gescheiden van elkaar leefden, is de normale termijn van drie jaar nu niet van toepassing, oordeelt de rechter.
 
Dexia moet de inleg nu meteen terugbetalen. Een eventuele bodemprocedure levert voor de bank geen uitstel op.
 
Veel gedupeerden in de Dexia -zaak kiezen voor een regeling die bedacht is door wijlen Wim Duisenberg, oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank. Die houdt in dat Dexia twee derde van de restschuld op zich neemt. De bank hoeft niet de inleg terug te betalen.
 
Alle deelnemers die met een restschuld zitten, vallen automatisch onder deze regeling, tenzij ze uiterlijk 31 juli aangeven door te willen procederen. Enkele tienduizenden mensen zullen dat naar verwachting doen. Volgens Leaseproces, een bedrijf dat het overgrote deel van deze mensen bijstaat, zijn er inmiddels voldoende vonnissen die aantonen dat de meerderheid van de gedupeerden bij de rechter meer geld kan verwachten dan onder de Duisenberg-regeling.
 
Dexia heeft onlangs in een brief aan klanten laten weten dat wie zich terugtrekt uit de Duisenberg-regeling, er na 1 augustus geen gebruik meer van mag maken. Anders kan iemand de uitspraak van de rechter afwachten en als die voor hem ongunstig is, alsnog geld claimen via de Duisenberg-regeling. 'Dat wordt een loterij zonder nieten', aldus een woordvoerder.

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad