Gedupeerden Spaarlift krijgen inleg terug
 
HENGELO - Deelnemers aan het omstreden beleggingssysteem Spaarlift krijgen hun geld terug. Dat zijn verzekeraar Aegon en de gedupeerden overeengekomen. Het geld, in totaal zo’n 600.000 euro, is ondertussen al voor een groot deel uitgekeerd. Dat meldt de advocaat van de gedupeerden, A.C. Blankestijn uit Hengelo. Hij spreekt van ‘een mooi succes’.
 
De 160 gedupeerden, voornamelijk afkomstig uit Twente en de Achterhoek, zagen de helft van hun inleg op de beurs verdampen. Spaarlift was zo’n tien jaar geleden een financieel product van verzekeraar Aegon. In de jaren negentig is het op grote schaal verkocht aan klanten van het toenmalige ziekenfonds Oostnederland (dat inmiddels is opgegaan in zorgverzekeraar Menzis).
Een groot aantal van de deelnemers wist niet dat hun inleg werd belegd op de beurs. Ze dachten dat het een spaarplan was, gekoppeld aan een levensverzekering. In 2003 ontdekten veel klanten echter dat de helft van hun geld was verdwenen.
In totaal bedroeg de schade ruim 300.000 euro. De slachtoffers richtten een vereniging op, die haar belangen liet behartigen door advocaat A.C. Blankestijn.
Onder dreiging van een rechtszaak bleek Aegon bereid tot een schikking. Nagenoeg alle gedupeerden hebben hun inleg inmiddels teruggekregen.
Advocaat Blankestijn: ‘Aegon is volledig door de knieën gegaan. Voor 90 tot 95 procent is het geld ook al uitbetaald. De leden konden kiezen tussen teruggave van het ingelegde geld, of doorgaan, met de garantie dat ze aan het einde van de termijn minimaal hun inleg terugzien. Voor die laatste optie heeft bijna niemand gekozen’, meldt de Hengelose raadsman.
De Spaarlift-deelname heeft de gedupeerden niet in de financiële problemen gebracht. ‘Het ging om spaargeld. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld Legiolease, waarbij met geleasd geld is belegd. Dat systeem heeft veel deelnemers wel in financiële moeilijkheden gebracht.’

© De Twentsche Courant Tubantia