Extra vertraging leasebemiddeling
 
Dexia en Aegon geïrriteerd door minister Zalm
 
Door Walter Devenijns

AMSTERDAM - De inmiddels al 8 maanden durende poging van bemiddelingscommissie Oosting om het conflict tussen de aandelenleaseverkopers zoals Dexia, en de beleggers op te lossen, gaat nog langer duren.
 
Volgens minister Zalm van Financiën werken 'enkele belangrijke aanbieders' aan een 'eigen voorstel' dat op termijn met steun van de commissie aan de gedupeerden wordt voorgelegd. Daarvoor is meer tijd nodig. Wie de bedrijven zijn, meldde Zalm gisteren niet.
Naar verluidt zou het gaan om de grootste verkopers, Dexia Bank Nederland en Aegon. De twee bedrijven echter ontkennen aan een voorstel te werken. "We herkennen ons niet in deze Zalm-formulering", meldt de Aegon-woordvoerder. Het was de commissie Oosting die naar een algemene oplossing heeft gekeken voor alle leasebeleggers, maar dat idee stuitte bij de verzekeraar op weinig liefde. Daarvoor bestaan er bij Aegon te veel verschillende contracten. Sommige leasers zijn rijk geworden, anderen leden verlies, zo tekent hij aan. Om dan voor iedereen met eenzelfde regeling te komen, is niet acceptabel. Dexia vindt dat Zalm de zaak 'te eenvoudig' beschrijft: "De werkelijkheid is te complex. We willen best meedenken met Oosting, maar er is geen sprake van dat er een voorstel is." De verklaring roept irritatie op: "Het zou beter zijn als de commissie in stilte werkt."
De vertraging komt op een tijdstip dat de spanning over de bemiddelingspoging toeneemt. De commissie Oosting probeerde de strijdende partijen midden april onder druk te zetten. Vóór 25 april moest er een positief signaal komen, want de commissie wilde niet oneindig door gaan. Dat signaal kwam er niet. Erger nog. Op 25 april vochten stichting Leaseverlies en Dexia hun juridische strijd uit op de Amsterdamse rechtbank. Na het proces eergisteren is de stemming over de bemiddelingspoging niet verbeterd. De banken en verzekeraars hebben überhaupt weinig trek om mee te werken met de commissie, zo wordt gezegd. Er bestaat discussie over de hoogte van de vergoedingen. Daarnaast zijn ze bang dat de juridische procedures van de kleine beleggers doorgaan ná de ondertekening van een bemiddelingsakkoord, zo meldt een direct betrokkene.
De kans dat de Leaseverlies de strijd moet opgeven, is overigens niet uitgesloten. Op 7 juli komt de Amsterdamse rechtbank met een vonnis. De rechter houdt niet alleen de advertenties van Dexia tegen het licht, maar kijkt ook of de stichting wel de partij is die Dexia mocht dagvaarden.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad