Dexia in hoger beroep bij DSI
Van onze verslaggevers Douwe Douwes Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Dexia tekent beroep aan in acht 'voorbeeldzaken' rond het beleggingsproduct Legio Lease. De hoop op een snelle oplossing voor de tienduizenden leasebeleggers die in confilct zijn met Dexia is hierdoor vervlogen.

Onlangs verloor de Belgische bank, die Legio Lease vier jaar geleden kocht, negen van de tien zaken die de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI) had behandeld.

'Wij kunnen het niet accepteren dat de klachtencommissie de individuele omstandigheden buiten beschouwing laat', zegt Dirk Bruneel, de directievoorzitter van Dexia Bank Nederland. In de acht gevallen die Dexia nu aanvecht oordeelde de klachtencommissie dat de bank zijn zorgplicht onvoldoende had ingevuld.

De tien zaken die Dexia begin februari verloor, gelden als voorbeeldkwesties voor DSI, dat overstelpt is met klachten over leaseproducten. Het DSI wil de uitspraken gebruiken om een groot deel van de klachtenberg snel weg te werken. Door het beroep van Dexia loopt dit streven averij op.

Dat geldt ook voor het werk van de commissie-Oosting, die door minister Zalm van Financiën is gevraagd om te bemiddelen in de leaseklachten, die vele tienduizenden Nederlanders treffen. Oosting heeft aangekondigd de uitspraken in de DSI-zaken als leidraad te zullen gebruiken.
 
De gedupeerden beginnen het vertrouwen in het DSI en de commissie-Oosting snel te verliezen. 'Wij roepen onze leden op om hun klacht bij DSI in te trekken, te stoppen met betalen, en een advocaat in de arm te nemen om via de rechter tegen Dexia te procederen', zegt Piet Koremans van Pay-back, een belangenvereniging van gedupeerden.   Snel vergelijk tussen bank en gedupeerden in zaak rond Legio Lease lijkt verder weg dan ooit

Ook bij de rechterlijke macht zorgen de procedures tussen Dexia en de leasebeleggers voor problemen. De voorzitters van de afdelingen civiel recht van de rechtbanken in Nederland zijn in overleg over een aanpak van de aandelenleaseproblematiek. Nu de rechtbanken overspoeld raken met procedures tegen Dexia, willen zij één lijn trekken. In verschillende lopende procedures dreigden namelijk tegenstrijdige uitspraken te worden gedaan. Dergelijk overleg tussen rechtbanken geldt als zeer ongebruikelijk.
 
Een bijkomend probleem voor de leasebeleggers die via de rechter hun aandelenleasecontracten aanvecht, is het feit dat steeds meer tussenpersonen die tegelijk met Dexia worden gedaagd, failliet gaan. Daardoor kunnen beleggers het deel van de schuld dat op het conto van de tussenpersoon wordt verhaald, waarschijnlijk niet meer terughalen.

© Volkskrant