Dirk Scheringa doopt eigen adviseurs om in bankfilialen
 
Van een onzer verslaggevers
 
       AMSTERDAM - Dirk Scheringa gaat zijn kredietimperium DSB Groep, met daaronder een hele rits van adviesketens, ombouwen tot één bank met verschillende bankfilialen. Hiervoor is een vergunningaanvraag ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). De operatie moet het concern onder meer een beter imago bezorgen.
 
        Volgens DSB zelf is de ombouwoperatie vooral bedoeld om de aansturing van het concern - nu nog bestaand uit enkele tientallen verschillende vennootschappen - te verbeteren en daarmee ook goedkoper te laten functioneren. De herstructurering van de groep zou een logisch gevolg zijn van het toenemend aantal DSB-producten dat door het eigen verkoopkanaal wordt verkocht. "Het is een natuurlijke ontwikkeling. Een kroon op ons werk", zegt Jaap van Dijk, vice-voorzitter van de raad van bestuur bij DSB Groep. "Ook willen we transparanter opereren, bijvoorbeeld door bij een aantal van onze labels te melden dat ze onderdeel zijn van DSB Bank. Dat schept vertrouwen."
       De vennootschappen die samen het verkoopkanaal van DSB vormen, waaronder CityCredit, Lenen.nl, Frisia, Becam en Postkrediet, zullen in de nieuwe situatie fuseren met de Groep uit Wognum. DNB zal naar verwachting binnenkort een bankvergunning voor deze nieuwe groep afgeven. "Ik verwacht nog voor de jaarwisseling groen licht", zegt Van Dijk. Eén vennootschap van de Groep (DSB Bank) beschikt nu reeds over een bankvergunning.
De omvorming van de intermediairs tot bankfilialen heeft geen directe gevolgen voor het toezichtregime waaronder DSB ressorteert. Ook als bankfilialen valt het DSB-verkoopkanaal namelijk onder de werking van de nieuwe wet financiële dienstverlening (wfd). Wél is het zo dat leidinggevenden van de huidige individuele vennootschappen na de fusie niet getoetst hoeven te worden op hun deskundigheid en betrouwbaarheid. Die toetsing zal zich beperken tot de top van de vergunninghoudende bank. DSB hamert er desondanks op dat het toezicht in de nieuwe situatie juist strenger zal zijn. "We krijgen straks te maken met twee toezichthouders in plaats van één: DNB én AFM", aldus Van Dijk.
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.